изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 09:50 EEST
АРХ. ВЕЛИСЛАВ РАДЕВ ХАНДЖИЕВ    
Общество(Сто години от рождението му)

През 1992 година в Историческия музей се провежда среща-разговор "Архитектурата на Добрич от древността до наши дни". Тогава подробно са проучени творческите постижения и приноси на редица добрички архитекти, работили през XX век в града. Един от тях е арх. Велислав Радев Ханджиев /1904 - 1990 г./.

Тези дни се навършват сто години от рождението му, което е повод отново да се обърнем към неговата личност и приносите му за изграждането и просперитета на добруджанския край. Трудно е в тези кратки редове да се обеме крупното дело на този изявен и с богата европейска култура добричлия.

Велислав Радев Ханджиев е роден на 23 април 904 година в с. Горен извор /Мусу бей/ в селско семейство. Баща му Ради Ханджиев е от Търговище. През 1885 година, заедно с брат си Сава се заселват в Добруджа и закупуват земя, кръчма и хан. Майка му Донка Арнаудова е от изявен котленски род абаджии. Скоро след раждането на Велислав семейството се преселва в Добрич. Велислав е ученолюбив, любознателен младеж и се увлича по рисуването. Той завършва основно образование в Добрич, а гимназия във Варна. След последния си гимназиален клас се завръща в Добрич, за да завърши румънския курс на добричката румънска гимназия и да получи румънска диплома, тъй като се готви да учи архитектура в Румъния. През 1923 година записва архитектура в Букурещ. Но не може да продължи образованието си, поради започналите преследвания над малцинствените студенти. Тогава той е заподозрян в подкрепа на добруджанското освободително движение, изключен е и изпратен в затвора, където престоява три месеца. След това бива насочен да отбива военната си служба, поради което той незабавно емигрира в Италия при братовчед си Димитър Ханджиев, който вече е там. Записва и завършва архитектура в град Торино. Поради материално затруднения на семейството си той работи и учи. През 1930 година се дипломира с докторат по архитектура по степените на италианското обучение. Има редица възможности да остане на работа извън Румъния, но се връща в Добрич, където веднага е взет в румънската армия.

Бидейки в съприкосновение с европейската култура, той не забравя родния си край. Сътрудничи в местната преса с цел да запознава добричката общественост с културните достижения на запада. През октомври 1928 година изпраща на в. "Куриер" пространна статия за открита в Букурещ приложна изложба на френското декоративно изкуство. През 1931 година се завръща в Добрич, където незабавно започва работа. Привлечен е и от колектива, който строи съдебната сграда /днешната Х.Г./. Ангажиран е и в строителството на Двореца в град Балчик, където работи до завършването му. Проектира и строи жилищни сгради в Балчик и Добрич. През 1936 година публикува статия във в. "Добруджанска мисъл" бр. 1 от 10 февруари със заглавие "Новата архитектура", с която запознава добричката общественост с модерните европейски архитектурни стилове и по специално на течението "футуризъм", на когото е привърженик в своята проектантска работа. Този стил той определя като "динамика, естетика, геометричен блясък, функционалност и изразност". Той държи на новите тенденции в строителството и проектирането, защото те са съобразени с нови видове строителни материали, с новия дух на времето. Има желание всичко това да намери място и в добруджанския край.

Във връзка с брака си със Стефанка Петкова, която е от Кюстенджа, той работи известно време и там, без да прекъсва връзката си с Добрич. В края на 1939 година получава предложение да работи в Кралския дворец в Букурещ, на което той отказва и въпреки румънското си поданство, се завръща в Добрич веднага след Освобождението през 1940 година. През 1944 година е в състава на строителните войски и служи в Драма и кавала. През 1948 година пръв в града създава проектантско бюро. Работи последователно като градски архитект, по водоснабдяването, в СП "Местни строежи", Участва в проектирането и изпълнението на шосето "Добрич-Чаталлар". Главен градски архитект и началник отдел "Архитектура и благоустройство" е от 1949 до 1964 година. Участва в ръководството и проектирането на Градския парк и Плувния басейн. Пожизнено е почтен участник в световните биеналета по архитектура.

Трудолюбив, отзивчив и с високо чувство за граждански дълг, през целия си съзнателен живот той работи за строителството и благоустройството на града и добруджанския край. В работата си се опира на националните традиции и достижения в архитектурата, като ги обогатява с модерните европейски достижения. До края на живота си остава верен на Добрич и добруджанския край, въпреки, че е имал редица възможности да избира по доходни и престижни постове.
Мария Михова - Паскалева
 


Сходни връзки

АРХ. ВЕЛИСЛАВ РАДЕВ ХАНДЖИЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди