изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:17 EEST
ЗАБРАНЕНИЯТ ПРЕЗ 1938 ГОДИНА ПРАЗНИК "КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В ДОБРИЧ    
ОбществоСъздадената още през 1860 година традиция да се чества всяка година на 11 май празника на Кирил и Методий, през периода на втората румънска окупация на Добрич се превърнала в

най-очаквания и скъп ден за поробеното българско население на града. Отначало денят на българската просвета не се празнувал много внушително, тъй като угнетеното население не смеело да изяви спонтанно своите чувства. През 1921 год., за първи път учителското настоятелство напечатало "красиви покани", които изпратило до официалните лица за участие в тържеството.

От година на година този ден се празнува все по-тържествено. Румънската власт започнала да създава пречки, за да намали масовия характер на тържеството. Имало и открити протести и предизвикателства.

През 1930 година столичния вестник "Курентул" в броя си от 31 май съобщил, че българските ученици от Добрич на празника на Кирил и Методий манифестирали с развети български знамена, а ученическата духова музика свирила "Шуми Марица".

Това разбира се не отговаряло на истината, но тази клевета постигнала целта си: властта станала още по-мнителна и започнала да ограничава размерите на манифестациите, докато през 1938 година тя забранила публичното празнуване в града. Наредено било тържеството да се проведе в двора на българската мъжка гимназия. Властта забранила ученическата духова музика да свири, тъй като главно тя повдигала настроението на българското население от града. Предния ден, както обикновено всяка година учителите изнесли беседи пред своите ученици за живота и делото на двамата солунски братя. Следобед всички ученици и ученички от двете български гимназии били освободени от занятия, за да донесат цветя и зеленина с които сплитали венци и украсявали училищната сграда.

На самия празничен ден тържеството било проведено в двора на гимназията: имало молебен, произнесено било слово от директора на мъжката гимназия, изнесена била и литературна гимназия.

На същия ден в катедралната църква бил отслужен тържествено молебен за светите братя.

Тогава в църквата се случило нещо дълго време след това било предмет на коментарии и което повдигало духа на българите: старата добричка учителка Фотина Златарева - Икономова, някогашна ученичка на Царева Младенова от Шумен, се явила пред портретите на двамата братя ц цветя и зеленина, които подредила в съответствие с цветовете на българското национално знаме - бяло, зелено и червено. Това било забелязано веднага от представителите на румънската власт, но скандала бил избегнат след намеса на българските първенци от града. Още същия ден обаче огнетеното българско население научило за случилото се в катедралната църква и това възбудило духът му.

В моя добруджански архив съхранявам снимка, която показва как добричките българи на този ден са празнували празника на Кирил и Методий в двора на училището.

През годините на Втората румънска окупация на Южна Добруджа този най-любим празник се превърнал в национален празник за нашия град и за Добруджа. Тогава ний манифестирахме своята национална принадлежност към България, свята вяра и надежда в скорошния ден на Свободата.

ЛЮБЕН БЕШКОВ
 


Сходни връзки

ЗАБРАНЕНИЯТ ПРЕЗ 1938 ГОДИНА ПРАЗНИК "КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди