изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:59 EEST
ДО ГОДИНА ЗАТВОР ЗА ТУРСКИТЕ БРАКОНИЕРИ    
Ред и сигурностДо края на седмицата следствието трябва да приключи със заключение дали има данни за престъпление на капитаните на двете турски гемии. Възложена е експертиза дали мрежите, в които бяха открити мъртви делфини, са идентични са намерените на гемиите

До ден-два предварителното производство, образувано срещу капитаните на двете турски гемии, задържани след преследване на 30 мили от нос Шабла на 1 май т.г., трябва да приключи със заключително постановление на следователя. След това Окръжната прокуратура в Добрич, на която е възложено наблюдението на следствието, трябва да се произнесе дали дело ще бъде внесено в съда с обвинителен акт, съобщиха вчера магистрати.
Срещу капитаните Юмер Сертер - на кораба "Хюсеин Рейс", и Зеки Байрям - на "Емин Ага", първоначално бе повдигнато обвинение по чл. 240 от Наказателния кодекс - за бракониерски улов. С постановление на районната прокуратура в Каварна бе отказано образуване на дело, тъй като риба не е открита, а гемиите са заловени в изключителната икономическа зона, която е извън териториалните води на България, т.е. в чужбина. След това по разпореждане на Върховна касационна прокуратура срещу двамата бе повдигнато обвинение по чл. 108 - за оскверняване на българския флаг, и по чл. 270, ал.1 - за възпрепятстване на българските служби на реда.

Тримата капитани на българските гранични катери дали показания, че корабите им били с полицейски обозначение, със сини буркани, турските гемии са приканени да спрат на английски език, но не са го сторили. Спрели едва, когато един от катерите препречил пътя им. Дори "Емин Ага" отново понечила да тръгне срещу един от българските гранични катери, което наложило и предупредителната стрелба.

На борда на едната гемия са открити 86 мрежи по 70 метра, 330 легена за риба, а на другия - 15 чувала с лед, 140 легена и котви за вадене на мрежите. Възложена е експертиза, която да установи дали намерените на борда мрежи са идентични с тези, в които бяха открити мъртви делфини няколко дни по-рано.

Гемиите се движели на север, а при разпитите един от капитаните обяснявал, че пътували към Румъния, където той преди две години бил пуснал мрежи. На капитаните е наложена мярка "подписка", а екипажите са привлечени като свидетели. При разпитите те обяснявали, че всичко правели капитаните - те вдигали флаговете и управлявали корабите. На една от гемиите турският флаг бил завързан и скрит, а на другия такъв нямало, а бил само българският.

За оскверняване на българския флаг присъдата може да е до една години и глоба от 100 до 300 лева, а за възпрепятстване на българските власти - до 3 месеца затвор и глоба от 100 до 300 лева.

 


Сходни връзки

ДО ГОДИНА ЗАТВОР ЗА ТУРСКИТЕ БРАКОНИЕРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди