изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:13 EET
ЗАТВАРЯНЕТО НА 3 И 4 БЛОК НА ЬЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ЩЕ БЪДЕ ПОЛИТИЧЕСКА ГРЕШКА    
Политика450 ядрени работници от 14 държави се обявиха в София срещу затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуай" ще бъде политическа грешка. Това е посланието на 450 ядрени работници от 14 държави, които се включиха в двудневния маратон в защита на АЕЦ "Козлодуй". В посланието се посочва още, че България и Европа се нуждаят от атомната централа.

С пробег от стадиона "Васил Левски" до площад "Александър Невски" завърши двудневният максимаратон посветен на 30- годишнината на АЕЦ "Козлодуй". Президентът на Световната асоциация на ядрените работници заяви, че със спирането на 3 и 4 блок България губи 15 процента от производството на електроенергия, 30 години реактор експлоатация и ще понесе щети за няколко стотин милиона евро.

"Какво е вашето послание към премиера?"

"Той е много мъдър мъж, който има чуство за историческа отговорност ще разбере перфектно, че Европа има нужда от България като стабилна, силна и мирна държава. Единственият начин за това е да има много добра енергийна политика.Това е все едно да се самоубиете и ако искате да се застреляте в крака, затворете "Козлодуй", каза проф. Андре Майсьо - президент на Световната асоциация на ядрените работници.

Два дни маратонците си подаваха от ръка на ръка щафета с посланието към премиера.

"Намерете сили, господин премиер, професионална и гражданска позиция и заявете на Евросъюза - българското правителство е спазило всички изисквания и препоръки на МААЕ за ядрената безопасност на АЕЦ "Козлодуй". Реакторите на централата са безопасни. Затварянето на блокове 3 и 4 ще бъде повече от политически скандал, ще бъде огромна политическа грешка", заяви Владимир Владимиров - лидер на синдикатите в АЕЦ "Козлодуй".

Посланието към премиера беше предадено на енергийния министър, който от своя страна обяви че България винаги ще разчита на ядрената енергия.

"Ние винаги сме водели политика на факти, политика на ясно и отчетливо доказване на изискванията. В този смисъл никога нищо не е невъзможно, но ние също така трябва да сме предвидими в своите стъпки и да бъдем сигурни какво искаме да постигнем като държава и като нация", каза министърът на енергетиката Милко Ковачев.

Министърът добави, че не забелязва политически консенсус по въпроса за АЕЦ "Козлодуй".

БТВ
 


Сходни връзки

ЗАТВАРЯНЕТО НА 3 И 4 БЛОК НА ЬЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ЩЕ БЪДЕ ПОЛИТИЧЕСКА ГРЕШКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди