изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-07-03 @ 18:57 EEST
"ДОБРУДЖАНСКИ ХЛЯБ" АД - ТОВА Е НОВАТОРСТВО И ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ    
Икономика

На изискано преспарти в петък изпълнителният директор Дора Малева, депутатът и собственик на предприятието Енчо Малев, работницти и служители представиха пред журналисти фирмата.


Сред присъстващите бе и бай Кирчо - живата история на завода, както и други дългогодишни работници във фирмата. "Добруджански хляб" АД бе представен мултимедийно. "Това е първият приватизиран хлебозавод в страната, като мога да заявя, че през годините той се превърна в едно фамилно предприятие. През 1997 г. изградихме за нуждите си собствена мелница, а през 2000 г. пуснахме нова линия за хляб, чийто капацитет е 2400 хляба на час" - разказа Енчо Малев. В момента продуктовата листа включва над 100 изделия с марката "Добруджански хляб".
Множество признания за доброто качество на продукцията си е получавал добричкият хлебозавод, като последната награда е от миналогодишното юбилейно издание на специализираното изложение "Булпек", където на фирмата бе присъден златен медал. През годините 3 пъти е увеличен капиталът на дружеството, като 23 % от дяловете са собственост на работещите във фирмата. През годините общо са инвестирани над 8 млн. лева. Последната инвестиция, на стойност около 2 млн. лева - e новият хлебозавод "Добруджански хляб", който се намира във Варна. "Официално заводът ще бъде открит през втората половина на август. Но първите хлябове, произведени там ще влязат в магазинната мрежа на Варна още днес. Освен линията за хляб, в експлоатация е вече и малък цех за производство на кайзербротчета, бутер закуски и други вкусотии. Продукцията на цеха е предназначена за Северното Черноморие, но също и за магазините в региона" - разказа още Е. Малев. Средната работна заплата е над 400 лева. В Добрич "Добруджански хляб" има 80 % от пазарния дял, в населените места, отдалечени до 150 км, пазарният дял на фирмата е 38 %, а между 40-45 % е пазарният дял на нарязаните пакетирани видове хляб, които са с годност до 5 дни и се транспортират до по-отдалечени населени места в страната. Продукцията на завода стига до Видин, Сандански, Хасково, Созопол, Силистра и много други градове.
Пред журналисти Е. Малев заяви още, че според него, за да се помогне на бизнеса, трябва да се намали данък "Печалба" от 19.5 % на 15 %; тези, които не си плащат данъците, да бъдат обявявани в ликвидация; да стане също задължително създаването на клирингови къщи, с чиято помощ да се уреждат междуфирмените вземания.
На въпрос за цената на хляба в момента Е. Малев заяви: "Според мен цената на хляба трябва да е по-висока. Цената на 1 тон пшеница сега е 340 лв. и е аномалия. Миналата година Добруджа бе най-ощетена и на нас ни се наложи да купуваме пшеница от различни крайща, като ни я продаваха на стойност с около 30 % по-висока. Според мен, цените на новата реколта пшеница ще тръгнат от 190-200 лв. за тон".
 


Сходни връзки

"ДОБРУДЖАНСКИ ХЛЯБ" АД - ТОВА Е НОВАТОРСТВО И ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди