изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:13 EEST
"КАВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЛЪНЧЕВИ ДЕТСКИ УСМИВКИ    
КултураПриключи първият национален фестивал за фолклор "С България в сърцето си

В рамките на три дни Каварна бе домакин на първия национален фест. Съборът бе открит официално от народния представител Антония Първанова, научи НДТ от в. "Фар" - Каварна. "Днес Каварна е сърцето на България" - с тези думи г-жа Първанова откри първия по рода си събор. Към пожеланията й за възраждане на българските традиции се присъединил и кметът на община Каварна Цонко Цонев.
Три дни Черноморският ни град бе изпълнен с щастливи детски лица и слънчеви усмивки. Програмата започна още в обедните часове на 14 май. Най-многобройна бе групата от Македония - над 40 деца от българския фолклорен ансамбъл "Биляна" от с. Ложани пристигнаха, за да играят на каварненска сцена. Заедно с тях бе големият родолюбец Люпчо Коцарев - българин, живеещ в Охрид, който е поел изцяло разноските по участието на децата в събора. Българите от Западните покрайнини са били представени от танцовия състав при Центъра за култура - гр. Босилеград. За участие в проявата бяха пристигнали също деца от Албания, Молдова и Украйна. Много бяха и участниците от страната - едва ли имаше община в България, от която да не пристигна участник в събора. По сцените на Каварна пяха и танцуваха деца от Червен бряг, Хасково, Плевен, Попово, Монтана, В. Търново, Русе и много др. В следобедните часове на съботния ден, за да поздравят участниците в първия по рода си Събор, Каварна посетиха вицепремиерът Пламен Панайотов, министърът на образованието и науката Игор Дамянов, депутатът Веселин Близнаков, областният управител на Добрич Иван Иванов и кметът на община Добрич Детелина Николова.
Веднага след регистрацията си чуждестранните участници се отправиха на турнета, като изнесоха концерти в близки градове. Във Варна се изявиха танцов състав от Молдова и вокално-инструментална група от Болград, Украйна. Най-добрите изпълнители бяха включвани във вечерните тържествени концерти. В събота вечерта за всички присъстващи концерт изнесоха Илия Луков и танцова формация "Пирина". Снощи от 20.30 ч. се състоя големият гала-концерт на най-талантливите участници.
Съборът бе изпъстрен и с много съпътстващи прояви. В рамките на неговото провеждане жителите и гостите на града имаха възможността да се срещнат с изявени личностти в сферата на културата. Сред гостите, посетили Каварна, бяха поетесата Надежда Захариева, както и големият фолклорист проф. Елена Огнянова, която на 15 май се срещна с възпитаници на варненското училище за деца с нарушено зрение. Любителите на фолклорното изкуство имаха също възможността да се насладят на таланта и майсторството на световноизвестния квартет "Славей".
Безспорно, една такава мащабна по рода си проява не била могла да стане реалност без добрата организация от страна на инициаторите й - община Каварна, продуцентска къща "Пирина" и Министерството на образованието и науката. За реда и сигурността на гости и домакини се грижиха - освен всички служители на реда от РПУ Каварна, още 23-ма служители от РДВР Добрич.
 


Сходни връзки

"КАВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЛЪНЧЕВИ ДЕТСКИ УСМИВКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди