изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:53 EEST
КОИ БЪЛГАРИ ЩЕ НОСЯТ ОЛИМПИЙСКИЯ ОГЪН КЪМ АТИНА    
СпортКока-Кола представи 25 от най-вдъхновяващите българи, които ще понесат Олимпийския огън на 7 юли в София


Чрез уникална за България кампания Кока-Кола даде възможност на всеки българин да направи свое предложение за факлоносец

За първи път в България Компанията Кока-Кола провежда кампания, която дава шанс на всеки българин да стане факлоносец в Щафетата на Олимпийския огън Атина 2004. По време на кампанията “Кой те вдъхнови?” през м. март 2004 г. всеки българин можеше да предложи за факлоносец човек, който го е вдъхновил с житейската си история и личен пример. Кока-Кола покани известни българи от различни сфери на обществения живот, за да изберат най-вдъхновяващите българи за факлоносци.

Факлоносците
25-те избрани факлоносци са представители на различни поколения и професии. Всеки от тях носи в сърцето си духа на Олимпийските символи и е успял да се превърне в пример за своето семейство, приятели, колеги или обществена група.
Средната възраст на избраните факлоносци от обществената квота на Кока-Кола е 36 години. 9 от тях са жени, а 16 са мъже. В Щафетата на Олимпийския огън ще участват факлоносци от цялата старана - Велико Търново, Плевен, Разлог, Тетевен, Шумен, Асеновград, Пловдив и София. Най-възрастният факлоносец е на 80 г. (Анастас Антикаджиев от София), а най-младата участничка е 14-годишната Нора Тодорова от София (дъщеря на кап. Дафин Тодоров, загинал при изпълнение на служебния си дълг). Само с година по-големи от нея са Мануела Кръстева, ученичка в Музикалното училище в Плевен, и Мартин Николов от София. Трима от избраните факлоносци са предложени от своите спътници в живота. Това са Христина Спасова, счетоводител от София, Георги Караджов, инвалидизиран след тежка катастрофа, и д-р Христо Андролов, детски лекар в Интензивно отделение в Пловдив. Също като него други двама факлоносци продължават да спасяват десеткитки човешки животи - д-р Христо Христов, Началник отделение в Клиниката по спешна анестезиология в Пирогов и капитан далечно плаване Пейчо Манолов, работил в Морската спасителна служба 10 години.
Сред избраните факлоносци са и двама родители, вдъхновили своите деца да растат достойни граждани – Донка Джалалиева, отгледала четири деца, и Владимир Пенчев, предложен от една от дъщерите си. Някои от факлоносците са предложени от свои приятели, възхитени от техните качества и постижения. Сред тях са Виолета Йеремиева от Плевен, която е в инвалидна количка от 10 години; незрящят Иван Янев от София; един от първите възпитаници на SOS детско селище в България; Веселин Стоилов, медалистът от Специалните Олимпйиски игри, Георги Панков от Разлог. Сред факлоносците са и млади хора, които правят първите си стъпки в обществения живот и вече постигат големи успехи - златният медалист от Олимпиадата по математика 2003 г. Росен Кралев; лидерът на организацията “Младежи в действие” в Тетевен Йова Душкова; и общественият активист Пламен Байков от Шумен. Вдъхновили с личните си качества своите приятели, за факлоносци са предложени и Фани Филипова, която тренира художествена гимнастика в продължение на 7 години, и журналистката от в. «Сега», Таня Петрова.
За първи път по време на Щафетата на Олимпийския огън в София на 7 юли редом ще застанат големи български спортни величия, общественици и хора, които извършват «тихи» подвизи ден след ден. Факлоносци от квотата на Кока-Кола са първият български Олимпийски медалист Борис Георгиев - Моката, първият български космонавт Георги Иванов, шампионът по вдигане на тежести Йордан Митков, както и шампионката по таекуон-до Амалия Колева.

Придружителите на Олимпийския огън
Според регламента на световната Щафета на Олимпийския огън Атина 2004, редом до факлоносците ще застанят и ще подпомагат задачата по пренасянето на Олимпийския огън и т.нар. придружители на Олимпийския огън. Със съдействието на Министерството на младежта и спорта Кока-Кола даде възможност на учениците от всички български спортни училища да предложат най-достойните техни съученици за Придружители на Олимпийския огън. От получените номинации бяха избрани 9 млади български спортисти. Всички те имат сериозни спортни постижения и са признати от съучениците и своите учители за лидери. Придружителите на огъня са състезатели по волейбол, борба, кану-каяк, джудо, а петима по лека атлетика.

Журито
Кока-Кола покани специално жури, което избра най-вдъхновяващите 25 кандидати от всички получени номинации. Членове на журито са Олимпийските шампиони Стефка Костадинова и Таня Богомилова, писателят Стефан Цанев, режисьорът Александър Морфов, актьорът Кръстьо Лафазанов, водещият Ники Кънчев, дизайнерката Жени Живкова, водещата Ани Салич, спортните журналисти Едуард Папазян и Николай Кръстев, журналистът Мартин Карбовски, представители на Гръцкото посолство и Кока-Кола. Всеки участник в журито направи своя избор на базата на личните си критерии за достойнство и успех.
“Изключително трудно е да направиш избор между толкова интересни кандидатури. Всяка номинация е отделна съдба, а човекът, който стои зад нея, е достоен да бъде част от Олимпийските инициативи.”, казва Елена Герганова, Мениджър “Специални проекти” в Кока-Кола България.

Кока-Кола и Олимпийския огън
От 1992 г. до днес Кока-Кола е дала шанс на повече от 10 000 души от различни държави да бъдат факлоносци в щафетите, предшестващи Олимпийските игри. Компанията е избрала и над 8000 придружители на Олимпийския огън.
Кока-Кола е най-дългогодишният спонсор на Олимпийските игри. Партньорството с най-голямото спортно събитие започва през 1928 г.
Като един от съорганизаторите на Щафетата на Олимпийския огън в София, Кока-Кола провежда различни инициативи, свързани с домакинството на голямото събите. Компанията откри Олимпийски часовник на Националния стадион «Васил Левски», който отброява дните до пристигането на Олимпийския огън в България.
В момента сред училищата по изкуствата в се провежда Национален конкурс за създаване на Знаме на Олимпийския огън. Знамето на Олимпийския огън в България ще се развее на в началото на месец юни – един месец преди идването на Олимпийския огън в София.
 


Сходни връзки

КОИ БЪЛГАРИ ЩЕ НОСЯТ ОЛИМПИЙСКИЯ ОГЪН КЪМ АТИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди