изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:18 EEST
"ЗЪРНЕНАТА ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ Е МНОГО ЗАБАТАЧЕНА"    
Икономиказаяви на пресконференция вчера Николай Лазаров от УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Фирми от сенчестата икономика създавали дъмпинг на пазара

"В момента притесненията ни идват от високата цена на брашното. Имаме проблеми с ценообразуването, трябва да се събират средства за реинвестиции и закупуване на нова техника" - заяви пред журналисти Тошко Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите. Срещата с медии бе точно преди откриването на изложбата на хляб, хлебни и сладкарски изделия в "Старият Добрич". На пресконференцията бе и Николай Лазаров, член на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
В момента цената на брашното възлиза на 600 лева за тон с ДДС, а цената на килограм хляб е 70-75 ст. в различните региони, каза Т. Няголов. Той допълни още, че, за да може малките фирми да разполагат с модерно оборудване, е необходимо да имат свободни средства за реинвестиции. В момента много от фирмите работели на разсрочено плащане с доставчиците на брашно.
Федерацията е била един от инициаторите за безмитния внос на турско брашно, за да се укротят завихрилите се тенденции за ненормално покачване на цената на брашното, каза Н. Лазаров. При получилите се спекулативни цени от 700-750 лева за тон било необходимо да бъде внесено турско брашно, за да се задържи нормална цена на хляба.
"Държавата трябва да поеме по-големи ангажименти като регулатор във веригата зърно-брашно-хляб" - каза още Н. Лазаров. Там ситуацията трябвало да бъде - 20 ст. за кг зърно - 40 ст. за кг брашно - 80 ст. за кг хляб. "Като последна брънка от веригата, ние обираме негативите, продаваме на по-ниски цени и изоставаме от световните тенденции" - допълни г-н Лазаров.
Имало много фирми, които работят на черно и не са регистрирани по ДДС. В момента ДДС за един хляб е 7 ст. и така тези, които не са регистрирани, могат да смъкнат цената.
"Преди известно време подадохме сигнал за десетина нередовни фирми в Добрич, но резултат нямаше" - заяви Т. Няголов. Една от фирмите продавала баници от 180 грама за 25-30 ст. за баница от 180 грама, при себестойност 42 ст. Голяма част от тези фирми работели само вечер, а през деня вратите били заключени и никой не можел да ги провери.
Н. Лазаров коментира и зърнената политика на правителството. "Проблемът в съхранението и планирането на зърното е много сериозен" - каза той. В началото на миналогодишната реколта от Федерацията предупредили Министерството на земеделието, че тя е слаба и няма да стигне до нова реколта. Отговорили им, че създават паника. Сега от Държавния резерв липсвали над 100 хиляди тона пшеница, които не се знае къде са. "Така че самото правителство не знае с какво разполага. Политиката за зърното е много забатачена в България" - каза още Н. Лазаров.
 


Сходни връзки

"ЗЪРНЕНАТА ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ Е МНОГО ЗАБАТАЧЕНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди