изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:38 EET
70 ПРЕДПРИЯТИЯ В БЪЛГАРИЯ ТРОВЯТ РАБОТНИЦИТЕ СИ    
ОбществоСмесеният икономически и социален комитет на Европа е излязъл с позиция в подкрепа на медиците ни в Либия, съобщи лидерът на КСНБ д-р Желязко Христов. Синдикатът готвел национална стачка през есента

6 500 души в България работят в канцерогенна и опасна за здравето среда. Това са около 70 предприятия в 9 отрасла и бранша - химически и коксохимически производства, топлоелектрически централи, апритура и багрилно производство в леката промишленост и др. Това заяви вчера - на пресконференция в курорта Албена, председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. От 1 януари следващата година тази 6 500 работници трябвало да бъдат преведени в изискванията на Наредбата за прекатегоризация на условията на труд. Ако на тази дата нямало инвестиции в тази посока, през 2007 г. щяло да се стигне до закриване на предприятия. Според Ж. Христов, работодателите не инвестират достатъчно средства в условията на труд, въпреки че т.г. бе намален данък печалба от 23,5 процента на 19,5 процента. Мит била и тезата за изключителния професионализъм на българската работна ръка. Според Ж. Христов, след години - заради тази заблуда, както и заради демографските проблеми, емиграционните процеси и стареенето на населението, ще дойде работна сила от вън. "Върху работната сила в България трябва да се концентрира цялостната политика на държавата, на работодателите и синдикатите, в изграждането на центрове за квалификация, които да предлагат целево обучение според потребностите на пазара на труда" - заяви лидерът на КНБС.
Ако българското правителство и работодателите не се съобразят с пакета от икономически и социални искания, предложени от КНСБ, и не се седне на сериозен отговорен диалог, не по-рано от октомври може да се проведе национална ефективна стачка, каза Ж. Христов. В третия поред представен пакет от КНСБ се настоявало за минимална работна заплата от 145 лева и промяна в заплатите в бюджетния сектор още от 1 октомври, повишаване на социалната и минималната пенсия, увеличение с поне 50 процента на гарантирания минимален доход и др. Синдикатът не приемал нито един от предложените четири варианта за увеличението на тока от 1 юли с 10 процента. "2 млн. пенсионери не могат да понесат такова увеличение" - категоричен е Ж. Христов.
С обща позиция по отношение на българските медици в Либия е излязъл преди дни Смесеният икономически и социален комитет на Европа, след като в Брюксел е бил уведомен за присъдите от д-р Христов и лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. В позицията се изказвали потрес и съчувствие от несправедливата присъда за българските медици. Комитетът щял да иинформира всички европейски институции. "През юни, когато ще чета доклад в Международната организация на труда в Женева, ще отправя апел и сигнал до всички правителства, до всички работодателски и синдикални структури за солидарна позиция по повод трагедията на българските медици. Няма български медик, който би извършил подобен вид престъпление" - категоричен е лидерът на КНСБ. Според него, тихата дипломация не е достатъчна, "нужна е тиха, твърда и прозрачна дипломация и призоваване в една солидарност на целия свят в посока на справедливост на българските медици".
 


Сходни връзки

70 ПРЕДПРИЯТИЯ В БЪЛГАРИЯ ТРОВЯТ РАБОТНИЦИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди