изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:53 EEST
СБУ ЩЕ СЪДИ ДВЕ МИНИСТЕРСТВА ЗАРАДИ ПО-НИСКИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ    
НовиниПредседателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред НДТ



- Г-жо Такева, какви са последните новини около Синдиката на българските учители?
- СБУ ще настоява министерствата на образованието и финансите да изпълнят ангажимента си към работещите в средното образование, като изплатят
увеличения размер на средствата за 24 май, 15 септември и Коледа. СБУ изпрати протестни телеграми до двете министерства. подготвяме и искова молба, за да заведем дело във Върховния административен съд - за неизпълнение на ПМС N30 за бюджета за 2004 г. В това постановление са ни отпуснати 43 милиона лева за трите допълнителни плащания. Сумата, която трябва да получават учителите, е 141 лева, а не 130, помощният административен персонал трябва да получава не 80 лева, а 115 лева. Защо ни лишават от тези пари - не могат да се мотивират.
- Как приемате идеята на МОН първокласниците да държат изпит в края на учебната година и да повтарят, ако не могат да го издържат?
- СБУ смята, че Министерството на образованието не трябва да създава административни бюрократични спънки за учениците, независимо от коя образователна степен са. МОН трябва да полага максимум усилия за повишаване качеството на образованието, достъпа до него и равен шанс. Що се отнася до повтаряне на първокласници, историята на българското образование не познава такъв феномен. В първи клас се дават първоначалните умения и навици детето да стане ученик и елементарно ограмотяване за четене и писане. Ако има някой виновен, това не е детето. Ако то не може да усвои материала, трябва да се види какви са причините и да се насочи към помощно училище или към индивидуална работа, които ще му дадат това начално ограмотяване. За решаване проблемите в различните образователни степени трябва да се засили връзката между семейството и училището, родителите своевременно да се уведомяват, ако техните деца отсъстват от училище без причина или имат слаб успех. В училище да се регламентират форми на индивидуална работа с проблемни ученици. Трябва да има необходимият психолог или педогически работник, който да работи, ако детето има някакъв проблем. Училището е институция, която трябва да положи максимум усилия, за да създаде възможности за социализация на децата. През следващата седмица ще проведа среща с министъра, за да се спрат усилията на някои хора да изкарват децата от училище.
- Смятате ли, че са достатъчни часовете по български език в родното училище?
- Вчера /в понеделник, б.а./ СБУ, СЕМ, МОН, Съюзът на журналистите в България и Съюзът на българските писатели проведохме национална дискусия по проблемите на езика, който използваме в медиите, езика в учебниците и изучаването на българския език в училище. Основните изводи са, че имаме проблеми, защото часовете по български език са много малко в българското училище, децата не могат да усвоят книжовните правни норми, учебниците са написани на по-висок стил, няма възможност детето и ученикът да си комуникират на чист книжовен български език в училище и в семейството. Поколението, което общува с Интернет, има по-малък запас от активни думи.
- Ще има ли тази година проблеми с матурите?
- По отношение на матурите смятам, че има яснота, защото се очаква всеки момент да се приеме изменението и допълнението на Закона за народната просвета. Матури ще държи випуск 2006. Випуските 2004 и 2005 ще се явят на тях по желание, както м.г. Искам категорично да кажа, че СБУ категорично подкрепя матурите, защото те дават завършения резултат от усвоените знания, умения и навици на зрелостниците. Матурата е една оценка за българксия учител.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

v
 


Сходни връзки

СБУ ЩЕ СЪДИ ДВЕ МИНИСТЕРСТВА ЗАРАДИ ПО-НИСКИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди