изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:29 EET
ЛИБИЯ НЕ ХАРЕСВА МЕДИИТЕ НИ    
По света Никой от семейство адафи не се е срещнал с външния ни министър Паси. На Либия не се нрави демокрацията в българския печат, а ние не искаме да хвалим Либия, че след заговор осъди на смърт пет български медицински сестри

По време на двудневното посещение на българския външен министър Соломон Паси в Либия до вчера вечерта никой от семейство Кадафи не се срещна са делегацията ни. Във фондацията на сина му Сейф ал-Ислам първият ни дипломат разговаря с изп. директор на организацията Салех Абделсаляме.
Вчера Соломон Паси се срещна в затвора "Куефия" с петте осъдени на смърт българки Кристияна, Нася, Валя, Валентина и Снежана и с палестинеца Ашраф. В Либия на външния ни министър е обърнато внимание за острата обществена реакция в България след присъдите. Либийците са били недоволни от протестите срещу решението на Наказателния съд. Това мнение е било изразено по време на срещата между външния министър Соломон Паси и либийския му колега Абдел Рахман Мохамед Шалгам. По време на близо двучасовия разговор е бил размахван и колажът от вестник "168 часа", на който Кадафи е опрял дулото на пистолет в главата на президента Георги Първанов, а пък той иска тиха дипломация. Накрая министър Шалгам е благодарил за последователната българска позиция по делото, която е определил като търпение и мъдрост.

***************

Министър Паси с външния министър на Либия
Либия желае и се надява разглеждането на въпроса с присъдите на медицинските сестри във Върховния съд да стане в най-кратки срокове. Това съобщи министърът на външните работи на Либия Абдел Рахман Мохамед Шалгам след разговорите с министър Соломон Паси в Триполи. На срещата присъства и министърът на правосъдието Али Омар Абу Бакр. Днес Соломон Паси разговаря и с либийския защитник на медиците ни Осман Бизанти и с посланиците на 26 страни в Триполи.
Повече от час и половина продължи срещата на Соломон Паси с либийския му колега и министъра на правосъдието на Либия. И двете страни декларираха, че съкращаването на сроковете за разглеждане на делото на втора инстанция е най-добрият и търсен вариант за изход от делото. Министър Шалгам е благодарил за последователната българска позиция по делото, която е определил като "търпение и мъдрост". Последния етап от нея той е дефинирал като решителна.
Министърът на правосъдието е информирал за процедурата по обжалването и по-нататъшните възможни варианти на развитие на процеса. Според Соломон Паси основен фактор за българската страна в момента е факторът "време". Не само търсим правилното решение, но е важно също то да бъде взето в подходящ момент, каза Соломон Паси. Той е обяснил, че отдавна процесът в Либия не е чисто български въпрос. Това е европейски въпрос, който решаваме с общи усилия, потвърди Паси. След края на срещата двамата външни министри направиха изявление без право на въпроси от страна на медиите.
Според Осман Бизанти, след обжалване на присъдата делото на втора инстанция може да продължи от 6 месеца до една година. Това зависи от подготовката и движението на меморандума от Прокуратурата към Върховния съд. Ако Висшият съдебен съвет анулира издадените присъди на първа инстанция, делото се връща в Апелативния съд в Бенгази, но се разглежда от друг състав. Според Бизанти мотивите за присъдата, които България очаква, трябва да й бъдат предоставени до десет дни.
Днес следобед Соломон Паси покани в българското посолство в Триполи 26 посланици на страни от Европа и Америка. Освен представители на ЕС, към тях се присъединиха дипломатите от Япония, Канада, Русия, Бразилия, Аржентина, Швейцария. Те получиха подробна информация от Паси за процедурите, които текат в момента и за вчерашните му разговори в Брюксел. Всички тези страни са декларирали, че активно ще се включат в разрешаването на случая с българските медици.

ФОКУС/НДТ
 


Сходни връзки

ЛИБИЯ НЕ ХАРЕСВА МЕДИИТЕ НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди