изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:49 EET
МОЖЕ БИ РУСИЯ ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ В ЛИБИЯ    
По светаТруд”, Русия: Смъртната присъда на българските медици - това просто е чудовищно


Труд”, Русия: Смъртната присъда на българските медици - това просто е чудовищно
Либийски съд осъди пет медицински сестри и палестински лекар на смърт, след като ги призна за виновни в умишленото заразяване на над 400 либийски деца с вируса на СПИН, пише руският вестник Труд. Много правителства и международни медицински организации изразиха решителен протест срещу тази толкова сурова присъда, отбелязва изданието.

В условията на остра международна блокада и вихрещите се в Либия шпиономании и ксенофобии, медицинските работници бяха обвинени “голословно”, че са действали по нареждане на ЦРУ и Мосад, пише руският ежедневник. Осъдените на разстрел възнамеряват да обжалват и се надяват за деполитизиране на процеса и оправдателно решение.

Редакцията на “Труд” се обърна за коментар към кандидата на медицинските науки Нина Арутюнова, чийто съпруг е либийски гражданин и дълго време е живяла в Либия, където е работела в три водещи медицински учреждения. Разочаровани от режима на Кадафи, Нина, заедно с децата и съпруга й напуснали страната и сега живеят в Москва. Оценката й за либийското правосъдие е дадена още в заглавието - Това просто е чудовищно.

“Обвиняването на нещастните български медицински сестри в преднамерено заразяване на либийски деца с вируса на СПИН е пълна глупост!”, заяви Нина Арутюнова. “Задълженията им са се свеждали само до това да бият инжекции, но не и да извършват лабораторна проверка на медикаментите.

Медицинските сестри само са отваряли ампулите и са поставяли противотуберкулозна ваксина, която се е оказала некачествена и, както по-късно е било установено, е съдържала HIV-инфекция.

Българите не са виновни, че болницата в Бенгази не разполага със съответното оборудване и купува некачествени лекарства. За заразяването на децата със СПИН са виновни тези, които са купували медикаментите, а това са самите либийци. Ваксината е била купена чрез Египет и доставена от палестинец от Израел”.

По думите на руския лекар арестуваните медицински сестри са били държани в ужасни условия.. Дълго време не са им били предоставяни български адвокати. В продължение на няколко години българките били измъчвани, изнасилвани и са били извършвани издевателства над тях.

“Единствено се надявам, - заяви в заключение Нина Арутюнова, че Кадафи ще помилва българските медицински сестри. Не заради справедливостта, а да се докаже на света като хуманист”.

ФОКУС/НДТ
 


Сходни връзки

МОЖЕ БИ РУСИЯ ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ В ЛИБИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди