изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:42 EET
ДОБРИЧ И КОНСТАНЦА ВЪРВЯТ ЗАЕДНО КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ    
Европейски съюзНовосъздадената асоциация "Мобпарт" на производителите на мебели от Констанца и Добрич е стабилна стъпка от съвместната евроинтеграция на Румъния и България

Руслан ЙОРДАНОВ, наш специален пратеник в Констанца


В Констанца бе регистрирана Асоциация на мебелопроизводителите от Добрич и румънския град, която е по проекта “Мобпарт - трансгранично бизнескоопериране за мебелната индустрия в регионите на Констанца и Добрич". В нея членуват 20 фирми - по 10 от българска и румънска страна. За председател на асоциацията бе избран Илие Хондоряну, а негови заместници са Галин Господинов и Габриела Панаит.
Идеята на проекта е да запознае мебелопроизводителите с изискванията, които ще им наложи Европейският съюз, след като двете страни бъдат приети за пълноправни членки след 1 януари 2007 г. Проектът се изпълнява от Камарата за търговия, индустрия, навигация и селско стопанство в Констанца. Партньори по него са Търговско-промишлената палата и Евроинфоцентър BG 809.
Сдружени в тази асоциация, фирмите ще имат възможност да изразяват своето мнение. Миналата година имаше съвместен проект с фирми от хранително-вкусовата промишленост. Фирмите обмениха опит, но асоциация не бе създадена. Има идея сега българо-румънските партньори да запознаят своите фирми от шивашката и обувната промишленост.
“Винаги, когато се създава една асоциация, това означава, че членовете й имат общи интереси и цели. Надяваме се, че в бъдеще фирмите не само ще обменят опит, но и ще осъществят трайни търговски връзки, които да им помогнат в производството и на основата на сътрудничеството да навлязат в нови пазари. Съществуването на подобна асоциация означава, че може да се поддържа връзка и с подобни асоциации. Принципът на нашата “Мобпарт” е: Съединението прави силата. След проведените курсове може да се каже, че фирмите са по-подготвени за ЕС. Важното е фирмите ни да отстоят на конкуренцията след 2007 година”, заяви Йон Жуганару – изпълнителен директор на Камарата за търговия, индустрия, навигация и селско стопанство в Констанца.
“Фирмите от Добрич и Констанца имат нужда от подобен проект, който да ги подготви, когато Румъния и България бъдат приети в ЕС. Членувайки в подобна асоциация, мебелопроизводителите ще имат право да изразят своето мнение и отрано ще бъдат запознати с изискванията на европейския пазар. Целта е фирмите от Добрич и Констанца да останат на пазара и след 2007 година”, каза представителят на ТПП в Добрич Светлозар Стоянов.
Галин Господинов сподели, че ще бъде създадена браншова организация на производителите на мебели от Добрич. Това е планирано да стане в началото на юни.
През есента се предвижда участниците в проекта "Мобпарт" да посетят изложения за мебели в Букурещ и София.
“Смятам, че Добрич и Констанца могат да бъдат полезни помежду си и че трябва да се засилят връзките между двата града, които се намират на разстояние от около 100 км. Надяваме се, че сътрудничеството между фирмите ще бъде пример за останалите”, бе мнението на журналист от ТВ "Нептун".
“Нова добруджанска трибуна" се ангажира да популяризира фирмите от Констанца в своя интернет сайт и това се прие много добре от румънските производители.
По време на бизнес срещата в Румъния българската делегация посети две фирми – “ГААД” и “Хондор стил”. Собствениците на “ГААД” Корнел и Габриела Панаит основали своята фирма през 1997 г. Днес там работят 40 души, които правят мебелите от масивно дърво. Сред най-новите артикули от каталога на завода е дървен шезлонг на цена от 125 евро. В изложбената зала групата ни видя красиви маси, столове, легла, витрини, огледала, и други мебели, които са изработени от хората там.
Разходката ни в промишлената зона на Констанца продължи във фирма “Хондор стил” с президент Илие Хондоряну, които стана и председател на българо-румънската Асоциация на мебелопроизводителите. В неговата фирма работят 140 души, а годишният оборот на основаното му предприятие през 1993 година е 2 милиона евро. “Хондор стил” има две изложбени зали в Аджиджа и Констанца. Едната от тях впечатли добричката делегация с многобройни красиви мебели с различни цветове и материи. Наскоро фирмата на Илие Хондуряну е получила поръчка от общината за обзавеждане на всички учебни заведения и детски градини в Констанца. Офертата е на стойност 1,5 милиона евро.
По време на двудневното си посещение в Румъния бизнес делегацията от Добрич, която бе водена от представителите на ТПП в Добрич Светлозар Стоянов и Веселина Стоянова, имаше възможност да се запознае и със забележителностите на столицата на Северна Добруджа – Констанца, както и с намиращата се в съседство перла на румънското крайбрежие – курорта Мамая.
Днес в Констанца живеят близо 500 000 жители. Градът се намира на близо 100 км от Добрич. Северните ни съседи могат да се похвалят с чисти улици, по които няма дупки. Като всяка държава, в която социализмът е властвал дълго време, и тук преходът е труден. По време на разходката си из Констанца успяхме да видим останки от стария град Томис /това е името на града по време на гръцко владичество/. В тази част на Констанца се намира българската църква “Свети Никола”, където се отслужват литургии на български и румънски. Напоследък все по-често на румънски, тъй като потомците на българите вече не знаят нашия език. Кметството на Рим е подарило паметник на вълчицата със синовете си Ромул и Рем. Подобна статуя има и в столицата Букурещ, но оригиналът, който е значително по-голям, е в италианската столица.
Клубът “Единство на българите” е мястото, където също се чува българска реч. Там нашенците се събират, за да споделят своето ежедневие. Джамия, построена през 1911 година, католическата църква “Св. Антон” и институтът “Добруджа” се намират още в Стария град на Констанца, който се намира на полуостров. Точно до морето има казино, което се откроява със своята архитектура. Неговата сграда-близнак е във френския град Ница.
В града се намират още консулства на Турция, Китай, Русия, Украйна и Гърция.
Констанца разполага със спортна зала със седящи места за 3000 души. Театър “Овидиус”, който всяка седмица посреща 450 гости, а гимназията “Мирча Чел Батрън” е със 120-годишна история.
На 6 юни в Румъния ще гласуват за кметове. Настоящият градоначалник на Констанца Раду Мазере, който е едва на 35 години, се е кандидатирал за втори мандат. Той е с най-големи шансове да спечели местните избори от общо 11 кандидати. Неговите съграждани предричат, че той ще спечели още на първия тур, тъй като през последните години градът им е направил сериозна крачка напред. Ликът на Мазере е на почти всеки плакат и по билбордове из улиците на града. Бившият журналист от окръжен вестник Раду Мазере днес е най-популярният мъж в Констанца, а защо не и най-богатият, след като за 2003 година той е декларирал в данъчното 6 милиона долара годишен доход.
Констанца има 11 красиви фонтана, 8 от тях са постраени през последните 4 години от кмета Мазере, за което са му лепнали прякора Фонтанела.

Сега в Румъния мислят повече за летния сезон. Плажната ивица на Румъния е дълга 245 км. Тя започва от Дуранкулак и стига до Украйна. Най-известният курорт е Мамая, който се намира само на няколко метра от Костанца. Това селище е обявено за курорт през 1902 година, а сега разполага с 38 000 легла. В най-горещите месеци на годината тук отмарят германци, скандинавци, французи и представители на страните от Бенелюкс. Съотношението между почиващи румънци и чужденци е 50:50.
Първите хотели в Мамая датират от 50-те години, но постройките от последните 10 лета, в които задължително присъства стъклото и алуминиевата дограма, са на път да превърнат Румъния в желана дестинация за почивка. По-голямата част от хотелите тук са с имена на реки и градове. Всеки хотел разполага с ресторант и басейн. Един петзвезден хотел може да се похвали и с морска вода.
За да изглежда курортът по-привлекателен, неговите управници миналата година са закупили палми на стойност 80 000 евро. Плажната ивица е широка от 20 до 200 метра. Дълга е близо 10 км и по нея са разположени 80 хотела. Сред тях са и хотелите, собственост на известните румънски футболисти Георге Хаджи и Джика Попеску. В края на май хотел “Рекс” в Мамая ще бъде домакин на среща, на която ще присъстват 17 президенти, премиери и първи министри. Делегацията ще наброява 2800 души, а гостите ще отседнат в хотели от 3 до 5 звезди.
На територията на перлата на румънското крайбрежие има 11 спортни бази и няколко яхт клуба. От миналата година тук функционира и Аквапарк, който е с 33 специални игри и три ресторанта. Цената на входа е 9 долара за цял ден. С това шефовете на курорта не възнамеряват да приключат с развлеченията за почиващите. В момента се строи изложбена зала, а до 2006 година се предвижда да приключи строителството на Дисниленд.
В Мамая има и влакче на ужасите, както и село на развлеченията. Именно в това село има ресторанти с кухни от всички области на северната ни съседка. Независимо от многото места за забавления.
Другите две неща, които направиха впечатление на българската делегация, бяха, че учениците ходят на училище с униформи, а на пътя автомобилите винаги дават предимство на пешеходците.
Днес в Румъния едно евро се разменя за близо 40 000 леи, а щатският долар струва около 34 000. Ако искате да опитате тяхното традиционно ястие - мамалига, ще трябва да си приготвите 6 000 леи.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ И КОНСТАНЦА ВЪРВЯТ ЗАЕДНО КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди