изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:09 EEST
ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ КОНЦЕРТ В БОСИЛЕГРАД ЗА 24 МАЙ    
По света Цонко Цонев, кмет на Каварна: 40 деца от социално слаби семейства от Босилеград ще почиват в Каварна
Интервю на Милена Райкова от Агенция "Фокус"

Въпрос: Г-н Цонев, бяхте в Босилеград по време на празниците за 24 май. Само това ли беше поводът за посещението Ви? И по чия покана бяхте там?

Цонко Цонев: По повод поканата на “Матица Болгария” и председателя й Евгени Димитров, който отговаря за Босилеград, и на Културния център на Босилеград, на библиотеката. Имаше тържество по случай 24 май и отидохме заедно със Стенли. Това е един благотворителен концерт, който направихме вечерта. Беше просто много вълнуваща атмосферата. Един час и 40 минути беше концерта, на който пяха български песни, играха български хора, рецитираха стихотворения на Вазов и Ботев на български, беше прекрасно и концертът завърши с изпълнение на Стенли, който взриви публиката и децата излязоха на сцената да играят. Това е първият такъв концерт, който се е провеждал в Босилеград и имаше невероятна атмосфера. Аз подарих книги детски на библиотеката в Босилеград.

Въпрос: Успяхте ли да осъществите някакви контакти с ръководството на града?

Цонко Цонев: Да. Срещнах се със зам.-кмета Александър Александров, тъй като кметът е и депутат и е в техния парламент. Срещнахме се с председателя на Демократичния съюз на българите в Югославия Йовица Костов, директорката на културния център Славка Накева, с директора на библиотеката, въобще с директорите на всички училища, които са в Босилеград. Поканихме, и се споразумяхме, юли месец децата от първия и втория състав от ансамбъла от Босилеград да почиват в Каварна на преференциални цени. А всъщност поводът, по който отидох и истинският, който ме привлече е, тъй като тези деца участваха на общобългарския събор в Каварна “С България в сърцето”, бяха много талантливи и реших да посетя Босилеград, именно във връзка с техните прекрасни български изпълнения и това, което те показаха като майсторство, това беше основната причина. И ги поканихме да почиват тук в Каварна. По време на тяхната почивка ще изнесат още няколко концерта, ще се повеселят, ще се запознаят с членовете на фолклорния състав “Каварна”, въобще ще ги разведем по цялата Добричка област, да видят красотите й. Поканихме и 40 деца от 1 септември да почиват, социално слаби деца от Босилеград в Каварна. Най-вероятно на 21 септември нашия фолклорен състав ще посети Босилеград, тъй като тогава е Денят на Босилеград. Зам.-кметът ще бъде в Козлодуй тази седмица и го поканих, ще пристигне петък или събота в Каварна. Ние ще подарим един компютър за библиотеката, тъй като библиотеката е много стара и няма добра материална база, един голям акордеон за детския фолклорен състав, за да можем да ги подпомогнем да продължат с българската фолклорна музика и песни, да ги практикуват и смятаме да направим един контакт с Босилеград, тъй като там икономически е доста тежко положението. Това е една от общините с най-малък бюджет в Югославия и за това с оглед състава на населението смятам, че е необходимо да се помага конкретно на тези хора, които са запазили своето самосъзнание.

Водещ: Има ли много българи, които живеят в Босилеград?

Цонко Цонев: Значи, общо взето аз повече българска реч чувах там. Много добре са обърнати към България. Повечето им студенти учат в България. Имаше една молба на един от техните представители, ако може Министерството на образованието да отпусне не само 20 бройки за стипендии от Босилеград, а 40 бройки, за да може повече деца, тъй като там икономическият стандарт е много нисък, да може повече от техните деца, които желаят да учат в София да го направят и те го поставиха като въпрос. Аз също, когато мога, с г-н Дамянов ще го поставихме, ако е възможно. Трябва да се грижим да не изгасват тези огнища на българщината по света, тъй като е много трудно наистина да се отстояват позиции на други места и трябва всячески да бъдат подпомагани хората там.

Водещ: Можем ли да разбираме, че ще си сътрудничите с Босилеград, с общината?

Цонко Цонев: Да, да ще продължим. Най-вече, аз съм сигурен, не знам дали ще продължи толкова много с общината, тъй като те имат избори през есента, но съм сигурен, че с “Матица Болгария”, с Демократичния съюз на българите в Югославия, с читалището, с българския културен информационен център със сигурност ще продължим контактите си.
 


Сходни връзки

ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ КОНЦЕРТ В БОСИЛЕГРАД ЗА 24 МАЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди