изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:30 EEST
КРУШАРИ ИЗМАИЛ СЕ ПОБРАТИМИХА НАВРЪХ 24 МАЙ    
ОбществоНяма данни задържаният за втори път в Украйна каварненски риболовен кораб "Скитник" да е конфискуван, твърди генералният консул на Украйна във Варна

Договор за установяване на побратимени отношения между Измаилския район в Украйна и община Крушари бе подписан навръх 24 май. Подписите си под него положиха председателят на Измаилския районен съвет Мария Иванова и кметът на Крушари Господин Господинов. Договорът бе подписан в присъствието на генералния консул на Украйна във Варна Олег Барановски, областния управител на Добрич Иван Иванов и председателят на държавната администрация в Измаил Сергей Мазур.
Договорът за побратимяване предвижда подпомагане на по-нататъшните дружески отношения между жителите на двете общини, поощряване на посещенията на граждани и делегации от двете общини, които ще са взаимно полезни за развитието на стопанството, образованието, културата, административното обслужване, местното самоуправление, обществените движения и организации, спорта и туризма. Двете страни се ангажират да реализират конкретни програми на основата на допълнителни договори и съглашения.
По време на пресконференция на гостите стана ясно, че 24 май е обявен за официален празник в Украйна от 1994 г. Населението на Измаилския район включва над 20 националности - 28,9 на сто са украинците, 27,6 на сто молдованите, 25,7 на сто българите, сред останалите предимство имат руснаците. Старали сме се всички тези националности да имат еднакво представителство в органите на управление, обясни Сергей Мазур. И добави, че районът на Измаил е предимно селскостопански.
След въвеждането на визов режим за Украйна летовниците у нас от тази страна са намалели от 51 000 на 39 000 души годишно през 2002 г. През м.г. обаче се отчита ръст с 6-7 процента. Туристите, които ще дойдат от Украйна в България със сухопътен транспорт обаче тази година ще са далеч по-малко, тъй като от 1 юни Румъния въвежда визи, обясни Олег Барановски. Той посочи, че в момента българските инвестиции в Украйна възлизат на 1,3 млн. долара, като най-крупната е в производството на чугун. В момента се подготвя съвместно предприятие между "Овъргаз" и украинско дружество да производство на тръби за газификацията, канализация и водоснабдяване, които по характеристики ще превъзхождат немските и италианските тръби. Най-вероятно той щял да бъде разположен край Ихтиман.
На журналистически въпрос за задържания за втори път в Украйна каварненски риболовен кораб "Скитник" консулът обясни, че това е четвъртото задържане на трети кораб. Дни по-рано бе заловена и гемията "Посейдон" с варненска регистрация, а за "Скитник" това е второ задържане. Консулът обясни, че няма данни гемията да е конфискувана. По случая се водели следствени действия. Украинското законодателство не изключвало и сериозно наказание за "Скитник", тъй като това е второ провинение. Украйна има своя граница и своя икономическа зона и не може да се твърди, че задържането на българските риболовни кораби е неправилно, обясни Олег Барановски.
 


Сходни връзки

КРУШАРИ ИЗМАИЛ СЕ ПОБРАТИМИХА НАВРЪХ 24 МАЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди