изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:00 EEST
РУСКА ХУМАНИТАРНА АКАДЕМИЯ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ ПО САТЕЛИТ    
Образование
Пред НДТ Станислав Аркадиевич Спаский - проректор-представител за България на Съвременната хуманитарна академия /СХА/ в Москва, професор, д-р по философия, академик на Международната академия по информатизация, на академията на хуманитарните науки на Руската Федерация и Руската академия по космонавтика



- Проф. Спаский, представете СХА.
- Академията е създадена през 1992 г. Тя има над 6 професионални направления. Имаме 145 000 студенти. Това е първият университет в Европа и въобще в целия свят по численост. Особеност на нашата технология на обучение е, че е спътникова. При нас учебният материал се предоставя чрез спътник във всички точки по света, където желаят да се обучават наши студенти, а центърът е в Москва. Досега СХА са завършили над 10 випуска като всяка година дипломи получават 20-25 000 студенти. Все още никой по света няма толкова големи випуски. Мнозина прогнозираха, че институтът ни няма да издържи, но с всяка изминала година броят на студентите ни се увеличава. Вече работим в Европа и Азия.
- Какви са намерения на академията за България?
- Предлагаме от тази година да започне обучение на руски език за студенти в България. Водени са разговори с кметовете на Добрич, Сандански, Петрич, Поморие, Бяла. Набираме студенти за задочно или по-скоро дистанционно обучение. За да бъде обучението качествено, използваме технология за оказване помощ на студентите при усвояване на избраната специалност. По подготовката на нашите учебни материали работят 8 наши научно-технически института. Например, институт по компютърно обучение, по кино обучение, по психология на обучението, по програмиране на учебния процес и т.н. Въобще, това е нова система за обучение. Ние си разработваме учебници, филми, учебници по провеждане на специални игри, семинари за студентите. И всичко това се предоставя във всички точки, където имаме представителства, чрез спътник, на сървър в центровете ни в различните точки на света. Всеки такъв учебно-консултационен център има електронна библиотека с филми, компютърни програми, кинопрограми, аудиопрограми и т.н. Чрез сървъра може да се свали всяка програма във всяко направление, която е необходима за обучението. Няма ограничения за разпространение на нашите центрове. Важно е да има електричество, но дори и да няма, ще поставим агрегати.
- На колко места по света има учебно-консултационни центрове на СХА?
- Имаме над 600 филиала и представителства на университета, които са в Европа, Азия и Латинска Америка, сътрудничим си и с Кембридж.
- Докъде стигнаха преговорите с общините в България и конкретно за Добрич?
- Кметът на Добрич Детелина Николова даде съгласие за откриване на учебно-консултационен център и за набиране на студенти. Предвиждаме набирането на студенти да стане юли-август, а от септември да започнем обучение. За това за наша сметка ще доставим апаратура за обучение. Готови сме да участваме в съвместни проекти с ваши учебни заведения, които проявят желание. Знаете, че има подписано споразумение между президентите на двете държави за създаване на Славянски университет.
- Да разбираме ли, че СХА може да е в основата на бъдещия Славянски университет?
- Ние сме готови да бъдем един от инициаторите или самостоятелно да тръгнем към създаване на Славянски университет.
- Какви са условията за кандидатстване в СХА?
- Условието е средно образование - 12 клас, средно специално образование. Русия е участник в Болонската конвенция - асоциация на университети, която признава световната програма за висше образование и включва тези университети, които я съблюдават. Студентите на тези висши учебни заведения получават право да продължат обучението си във всеки ВУЗ от конвенцията. Сътрудничим с университета в Кембридж. Той води програма за международно и европейско право и дава сертификат за признание на нашата бакалавърска степен. С този документ студентите ни могат да кандидатстват във всяка европейска държава.
- Изпит по руски език трябва ли да полагат кандидатите?
- Изпити ние не провеждаме, тъй като се явяваме асоцииран член на ЮНЕСКО, а тази организация заяви, че всеки има право на образование. Затова ние провеждаме тест и събеседваме, т.е. показваме на бъдещия студент нивото на неговите знания и на кои направления при тези знания трябва да обърне внимание. Тестовете са на езика на обучение, който е руски. Ако постъпващият не владее добре руски език, то през първия семестър на обучение той изучава езика. За по-качествено провеждане на консултационната дейност обучаваме преподаватели - български специалисти, които ще работят в центровете ни тук, за да могат те да помагат на студентите да усвояват материала.
- В какво се изразява обучението на вашите студенти, кое е по-различното?
- Всеки един студент стои пред специална апаратура, пред него няма лектор. Той слуша лекциите едновременно с полските студенти, с тези на Камчатка и в Лондон. Чрез спътниковата система лекциите се преподават в центъра в Москва в реално време във всички центрове по света. Там те се записват и те могат да се слушат в реално време или на запис. На място има преподаватели, които дават консултации на студентите при усвояването на знанията. Тестването на студентите също е он лайн като оценката се поставя в Москва. Разбира се, не всички издържат докрай. При нас студентите могат да продължат да учат до 75-годишна възраст, стига да плащат таксата си.
- Каква е цената на обучението?
- При нас задочното обучение е 5 години, редовното - 4, магистратура - 6, аспирантура - 3. При нас обучението е непрекъснато, имаме над 60 програми за усъвършенстване. Имаме разлики в цената. За България, тъй като виждаме, че има материални и други затруднения, сме решили, че таксата ще е 1200 лева за учебна година, която продължава 10 месеца или 120 лева за месец. При редовното обучение организираме 2-3 смени на обучение, за да избират студентите и да могат да работят, може да има и индивидуален план.
- Какво е условието за стартиране на обучение на СХА в Добрич, например?
- Икономическо обосновано е започване на учебен процес, ако са набрани 25 студенти, тъй като апаратурата, която ще доставим, струва между 8 до 14 хиляди долара. Ние не сме търговски ВУЗ и не можем да реализираме печалба, а всички приходи се използват за реинвестиция в учебния процес.
Разговаря Станислава КРЪСТЕВА
 


Сходни връзки

РУСКА ХУМАНИТАРНА АКАДЕМИЯ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ ПО САТЕЛИТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди