изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:27 EEST
ОБЩИНАТА НАПУСНА ПФК “ДОБРУДЖА” АД    
СпортПрезидентът на ПФК “Добруджа” АД Величко Найденов обяви, че неговите акции струват 1 158 000 лева и ги прехвърли на юриста си Ростислав Шишков



Община Добрич да намали капитала си в ПФК “Добруджа” АД, решиха общинските съветници. Това ще стане, след като общината отмени вещото право на ползване на пазара и паркинга, които на сесията бяха деактувани в публична общинска собственост. Именно пазарът се оказа ябълката на раздора през последните години, тъй като голяма част от финансирането на клуба идваше от този обект. Бе решено още кметът Детелина Николова да предприеме действия за прекратяване на участието на общината в ПФК “Добруджа” АД, заради загубите на дружеството.
Представителят на общината в дружеството Димитър Димитров прочете доклад, който бе освиркан от присъстващите в залата фенове.
- От прочетения доклад аз така и не можах да разбера Димитър Димитров ли защитава интересите на общината в акционерното дружество? - попита Свежен Петров.
В. Найденов пък каза, че докладната на Владимир Калчев е правна нула.
“Откакто бе създадено дружеството, имаше само атаки, но никога за футбола, а само заради пазара”, каза бившият градоначалник инж. Лъчезар Росенов. Преди крайното решение на общинските съветници, той ги накара да си отговорят на три въпроса: Защо общината иска да развали договора? Какво общината ще прави с пазара? Какво ще е бъдещето на футбола в града?
Марин Джамбазов заяви: “Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава. Не може Общината да бъде майка за едни и мащеха за други. Аз не мога да си представя, че вие като известен бизнесмен може да бъдете на загуба от това АД, защото резултатите показват именно това. От отчета се вижда, че дружеството върви надолу. Не може 24 клуба да разполагат с 30 000 лева, дадени от общинската хазна, а футболът да получава толкова много пари.”
“Нямам претенции повече да участвам в ПФК “Добруджа” и съм готов да продам акциите си по номинал”, каза В. Найденов, който веднага след това демонстративно връчи папка с документите на юриста Ростислав Шишков. Именно на него футболният бос прехвърли акциите си, с правото да ги джиросва. Тоест всеки, който иска да закупи акциите на В. Найденов, възлизащи на 1 158 000 лева, може да преговоря пряко с Шишков.
“Смятам, че зад атаките стоят икономически интереси. Преди време депутатът Енчо Малев и областният управител Иван Иванов ми определиха среща в столичен ресторант и там поискаха направо да им прехвърля акциите”, заяви Найденов пред журналистите. Той допълни още, че ще продължи бизнеса си в Добрич, но с ТВ “Добруджа кабел”, в която смятал да инвестира 1 200 000 лева. Найденов съобщи още, че “КейбълТел” са поискали да закупят медията за 1, 5 милиона евро, но той отказал.
На сесията присъства и изпълнителният директор Роман Георгиев. Все още не е известно бъдещето на футбола в града. Ще има ли отбор и кой ще го издържа, ще се разбере най-късно до 25 юни, когато по принцип трябва да се събере тим.
“Трябва да сме наясно дали едно оттегляне от ПФК “Добруджа” ще нанесе финансови загуби на общината, преди да предприемем подобна стъпка”, каза Антония Димчева.
По време на вчерашната сесия журналистите разбраха още, че заем на стойност 157 000 лв. е предоставил ПФК ”Добруджа” /по данни на Държавен финансов контрол/ на телевизия ”Добруджа-кабел” през 2000 г. За 4 години по главницата са върнати 40 000 лева и 19 000 лв. лихви. Остават да се погасяват 117 000 лв. Заемът е отпуснат при годишна лихва 4 %, каквато не съществува. Друг заем от 235 000 лв. е бил отпуснат на “София-кабел”. От тях остава да бъдат върнати около 3 200 лв.
Тези действия не са незаконни, но с пари от общинска собственост е развиван частен бизнес. Договори за заем са сключвани и с ”Елит медия “ - София, веднъж за 200 000 лева и втори път за 165 000 лева, сумата и по двата заема е издължена. Не е нормално при такива загуби от страна на дружеството да се отпускат такива огромни заеми, най-малкото е смущаващо, коментираха общинските съветници. Конструкцията на пазара е струвала на ПФК”Добруджа” 144 000 лева, а покритието - близо 20 000. Общо за реконструкцията, хонорарите, инсталациите и разрешителните са изразходвани 180 000 лева. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩИНАТА НАПУСНА ПФК “ДОБРУДЖА” АД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди