изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:14 EEST
ДЖИПИТО ЩЕ РЕШАВА ПРИ КОЙ ЛЕКАР-СПЕЦИАЛИСТ ЩЕ Е ЛЕКУВА ПАЦИЕНТЪТ    
ПолитикаИвелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

Вчера на редовното си заседание депутатите приеха окончателния вид на Закона за здравето. Децата до 16-годишна възраст ще ползват безплатни

медицински услуги. Спешната помощ остава достъпна и безплатна за всеки гражданин на България, дори ако не е здравно осигурен. Безплатни за гражданите остават услугите на психодиспансерите, кръвопреливането, трансплантациите, ваксините и имунизациите.
Ако се наложи ползването на лекар-специалист, без направление от лекуващия лекар здравната каса ще заплати половината от стойността на прегледа, а останалата дължима сума ще се плаща от пациента. При преглед с направление от лекуващия лекар цялата стойност на прегледа ще се изплаща от ЗОК. Според докторите – депутати, така ще се ограничи безконтролното посещение при лекар-специалист.
Депутатите не приеха предложението на кабинета пациентите да могат да се обръщат към лекар-специалист без талонче от личния лекар. Според Антония Първанова личните лекари бавят издаването на направление и това е в ущръб на нуждаещите се болни. В крайна сметка мнозинството прие предложението на ОДС при лекар-специалист да се ходи само с направление от джипи.
Спор в пленарната зала предизвика казусът да плащат ли чужденците извършените трансплантации на органи и тъкани, ако се наложи такава лекарска помощ на територията на България. От ОДС възразиха, че нито един български гражданин не ползва безплатни лекарски услуги в други държави. Според тях логично е, ако съответната държава има подобно правило в законодателството, то да важи и за нашата страна. Управляващите не приеха предложението с мотива, че дълго пребиваващите в България чужденци са също данъкоплатци и имат право на привилегии.

 


Сходни връзки

ДЖИПИТО ЩЕ РЕШАВА ПРИ КОЙ ЛЕКАР-СПЕЦИАЛИСТ ЩЕ Е ЛЕКУВА ПАЦИЕНТЪТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди