изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:30 EEST
В РУСО ПРИЕМАТ МОЛБИ ЗА СМЯНА НА ВИДА НА ПЕНСИЯТА НА ПОЧИНАЛ СЪПРУГ    
ОбществоВ РУСО в Добрич се приемат молби на граждани за смяна на вида на пенсията на починал съпруг/а/, съобщиха от местното поделение на НОИ.


Молбите са във връзка с постановление на МС от 17 май, според което от 1 юни т.г. е определен нов размер на социалната пенсия за старост. Всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2004 г., се осъвременяват с коефициент 1.06. Когато се получават повече от една пенсия с К=1.06 се осъвременява всяка една поотделно. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, се определя ежегодно със Закона за бюджета на ДОО. Същият от 1 януари 2004 г. е определен в размер на 420 лева и не подлежи на промяна от 1 юни 2004 г.
Осъвременяването на добавките по чл.84 от Кодекса за общественото осигуряване /20 процента/ се извършва, като с К=1.06 се осъвремени пенсията на починалия, след което се определя 20 процента на добавката. Няма промяна в размера на добавката по чл.84 от КСО - той остава да бъде 20 процента от пенсията на починалия. Промяната се извършва от датата на представяне на молбата на гише 101 в РУСО в Добрич, както и в офисите в Балчик, Ген. Тошево, Тервел и Каварна, но само в приемните дни по определен график. Няма определен срок за подаване на молбите.
Според специалистите от РУСО, масовият случай е спиране на изплащаната добавка от 20 процента, изчислена на база личната пенсия за осигурителен стаж и възраст на починалия и отпускане на 20 процента добавка от сега изчислената пенсия за инвалидност общо заболяване на починалия. От местното поделение на НОИ обръщат внимание на това, че новоотпуснатата добавка от 20 процента от друг вид пенсия няма да бъде увеличена с К=1.06, тъй като тя се изчислява на база средномесечния осигурителен доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на отпускане на добавката.
За да се извърши горепосочената промяна, лицата трябва да представят собственоръчно попълнено и подписано заявление /УП-1/ с точен адрес, телефон за контакти, данни на лична карта. В заявлението трябва да се заяви има ли починалият положен осигурителен стаж от дата на пенсиониране с пенсия за осигурителен стаж и възраст до датата на смъртта, т.е. стаж като работящ пенсионер, който да не е представен преживе от него в РУСО. В някои от случаите ще бъдат изисквани допълнително и други документи, за което лицата ще бъдат своевременно уведомявани.

 


Сходни връзки

В РУСО ПРИЕМАТ МОЛБИ ЗА СМЯНА НА ВИДА НА ПЕНСИЯТА НА ПОЧИНАЛ СЪПРУГ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди