изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:05 EEST
I СЕЛЕКЦИОНЕН ФЕСТИВАЛ "СВЕТЪТ В МУЗИКАТА" ДОБРИЧ-АЛБЕНА 2004    
Култура
НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРИ В ИТАЛИЯ - С ОФЕРТИ ОТ ТЕЛЕВИЗИИ И ИМПРЕСАРСКИ КЪЩИ

Световно известен танго дует от Аржентина ще участва в галаконцерта. 1500 изпълнители от 42 населени места в България се представят на фестивала. Управителят на НДТ Сабина Дукова е в журито




Първият селекционен фестивал "Светът в музиката" се провежда от днес до 30 май в Добрич и курорта Албена. На него ще бъдат избрани изпълнителите, които ще представят България на Седмия международен музикален фестивал "Светът в музиката", който ще се проведе през септември в италианския град Фивицано. НДТ припомня, че Добрич бе избран за селекционен център на фестивала за България, тъй като традиционно наши изпълнители участват и печелят награди във Фивицано.
В селекцията участие ще вземат 1500 изпълнители от 42 населени места в България - от областните градове до малките села, като 300 са от Добричка област. Участниците ще се представят в различни области на музикалното изкуство - фолклор, класическа музика, естрадно пеене и др.
Компетентно жури ще оценява изпълнителите. Негов председател е Акиле Марини, президент на фестивала във Фивицано, а членове - Сабина Дукова /управител на в. "Нова добруджанска трибуна"/, Дориана Захариева /журналист в БНР/, проф. д-р Пламен Арабов /преподавател в АМТИ-гр.Пловдив/, Севдалина Сарандева /журналист в радио "Добруджа"/, проф. Петър Ангелов /преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър"/, Валери Костов /композитор/, Ивелина Стефанова /телевизионен журналист/, Маргарита Русева /музикален педагог/.
"Миналата година на фестивала се явиха над 3000 участници от 57 държави. 350 от тях бяха от България и Украйна. Така възникна идеята да се организира селекция в тези две държави" - подчерта на пресконференция вчера Акиле Марини. Той допълни, че българските изпълнители, които спечелят в Италия, ще получат оферти от италиански телевизии и импресарски къщи.
Фестивалът "Светът в музиката" финансира селекцията в България с 11 000 евро, а община Добрич ще отпусне между 5 и 7 000 лева. Чуждестранни изпълнители ще участват в галаконцерта на 30 май в Албена. Сред тях е и един от най-известните танго дуети в света - Адриан Арагон и Ерика Боалие от Аржентина. Ще се представят още известният и на добричката публика италиански тенор Патрик Салати, Кремена Димитрова от СОУ "Св. Кл. Охридски", с която той записа компактдиск, популярният италиански флейтист Джузепе ди Джиойа, 12-годишната Юлия Конюк и Юлия Приатко от Украйна, носителки на първи награди от миналогодишното издание на фестивала във Фивицано.
Официалното откриване на селекционния фестивал е днес от 18.30 в огледалната зала на драматичния театър "Йордан Йовков" в Добрич.
 


Сходни връзки

I СЕЛЕКЦИОНЕН ФЕСТИВАЛ "СВЕТЪТ В МУЗИКАТА" ДОБРИЧ-АЛБЕНА 2004 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди