изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:26 EEST
ПРЕДСТОИ И НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО ДА БЪДЕ РЕМОНТИРАН    
Здраве Пред НДТ народният представител от НДСВ и член на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Антония Първанова:

- Д-р Първанова, в пленарна зала след бурни дебати бяха приети част от текстовете на новия Закон за здравето, които пряко касаят гражданите в качеството им на пациенти. Как оценявате приетите текстове?
- Приехме само част от текстовете на закона, още много предстои да се дискутира.
- За съжаление, не бе прието предложението на комисията по здравеопазване, пациентите да могат да посещават специалист без направление от личния си лекар. Това щеше да позволи пациентите да спрат да са зависими от волята на джипито и да се изравни статусът на личнопрактикуващия лекар със специалиста. В момента ситуацията е такава, че по-високо квалифицираните кадри са поставени на по-ниско ниво. За съжаление, това предложение не бе прието. Запазва се досегашният вариант, при който пациентът може да отиде при специалист само с направление от личния си лекар. Това е проблем във взаимоотношенията в здравеопазването и те касаят плащането на здравните услуги от пациента. Защото на човек, на когото му е писнало джипито му да го лекува 2-3 пъти, без да го излекува и без да го изпрати при специалист, накрая ще бъде принуден да отиде при специалист и да плати.
- Може ли тези проблеми, които касаят целия български народ, да бъдат регулирани по друг начин, освен със Закона за здравето?
- След като не можахме да извършим тези промени чрез Закона за здравето, трябва да се започне дискусия за случващото се в здравноосигурителната система и в тази насока да се предприемат промени в закона за здравното осигуряване, но това ще е по-трудният вариант. Това е проблем, който става все по-сериозен.
- Остава в пленарна зала да се разгледат още много текстове от Закона за здравето. Те също ли се очертава да бъдат толкова проблемни?
- Това е един от най-трудните закони, преминали през пленарна зала. Има стремеж отстрана на опозицията да се дебатира в пленарна зала по въпроси, които изобщо не са повдигани в комисията. Друг е въпросът, че законът не е много качествен. Той дойде от вносителя в парламента в насипно състояние, а в същото време е и достатъчно труден закон. Поради това, че в здравната комисия са включени предимно лекари и рядко се иска консултация от юристи, едва в пленарна зала стана ясно, че в проекта има правни абсурди.
- Означава ли това, че новият Закон за здравето ще се налага често да бъде "ремонтиран"?
- Да, за съжаление. Той трябваше да замени един 40 пъти редактиран закон, а в същото време се оказва, че ще е закон, който, отсега е ясно, че ще бъде многократно редактиран. При всички случаи той урежда отношения, които преди не бяха уредени като психичното здраве, правата на пациентите и други, за които има изисквания на Европейския съюз.
Разговаря Станислава КРЪСТЕВА
 


Сходни връзки

ПРЕДСТОИ И НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО ДА БЪДЕ РЕМОНТИРАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди