изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:29 EEST
ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР НЕ ОЧАКВА НОВ СЕРИОЗЕН СКОК НА ЛИХВИТЕ    
ИкономикаСпециално интервю на министъра на финансите Милен Велчев за "Нова добруджанска трибуна"

- Г-н министър, ще продължи ли и в каква насока политиката на правителството за намаляне на данъците?

- Както знаете, нашето правителство е първото, което води изключително прозрачна политика по отношение на данъците. Още през 2002 г. ние обявихме тригодишна програма за намаляне на данъците, която продължава да се спазва. По този начин предприемачите могат да разчитат на инвестициите за всяка следваща година. За 2005 г. преди месец ние обявихме конкретните си намерения. Те са следните: данък "Печалба" да бъде намален на 15 % при сегашните 19,5 %, ставките по всички доходи за физически лица да бъдат намалени поне с 2 %, като най-високата бъде сведена до 24 %. Успоредно с това въвеждаме първия етап на семейното подоходно облагане и увеличаваме необлагаемия минимум от 120 на 130 лева.

- Какви мерки, според Вас, трябва да се прилагат за изваждане на т.нар. сенчест бизнес на светло и за стимулиране на светлия бизнес?

- Това е област, в която Министерството на финансите през м.г. обяви пакет от осем мерки за борба със сенчестата икономика. Част от тях вече са реализирани и дадоха първите резултати. Именно затова правителството си позволи в края на годината да отпусне коледни добавки към пенсиите, 13-а заплата и други социални придобивки. Част от мерките са засилен митнически и данъчен контрол, намаляване на измамите, свързани с източването на ДДС, въвеждане на нов образец бандероли. В резултат на засилените мерки срещу сивата икономика ръстът на разкритите измами през 2003 г. е 14,7 % спрямо предходната година. Служебно са дерегистрирани по ДДС 1896 лица. На органите на прокуратурата бяха предадени 388 случая на установени измами за общо 153 милиона лева.

- Постоянното увеличение с правителствени решения на заплатите на държавни и общински служители не ги ли противопоставя на голямата част от българското общество, заета в частния сектор? Реално тя осигурява приходите за все повече увеличаващите се заплати на работещите в администрациите, докато частният сектор и заетите в него изнемогват.

- Смятам, че няма никакво противопоставяне. Всички знаем, че продължава практиката работодателите да сключват договори на минимални работни заплати, за да не плащат данъци и осигуровки, а останалата част от договореното възнаграждение да се дава "на ръка". Ако в този смисъл виждате противопоставяне - да, може би има, но засегнатите хора първо трябва да се научат да отстояват интересите си, защото утре никой - нито сегашният им работодател, нито държавата, ще са виновни, че получават минимални пенсии. Това е много сериозен проблем, който постепенно трябва да се преодолява, но това не може да стане без помощта на работещите.

- Каква е оценката Ви за приложението на финансовата децентрализация на общините? Смятате ли, че те имат достатъчна финансова самостоятелност?

- Смея да твърдя, че финансово общините са много по-самостоятелни сега, отколкото преди само две години. Реално финансовата децентрализация започна с началото на мандата на нашето правителство и процесът продължава, като е пред своя завършек. В резултат на това бюджетите на общините нараснаха с темпове, изпреварващи растежа на приходите в държавния бюджет. И, което е по-важно, реално в ръцете на общините са стимулите да увеличават местните приходи и да управляват по-добре средствата, които им се отпускат.

- Как оценявате приложението на нулевата ставка на данък "Печалба"? В Добричка област пет общини са включени в списъка за нея, но засега няма видим ръст на инвестициите в тях. На какво, според Вас, се дължат опасенията на предприемачите да прибягват към нея?

- Нямам конкретна статистика, но и в национален мащаб съм запознат, че използването на тази данъчна преференция не е широко разпространена. Очевидно е, че освен от ниски данъци за функционирането си, бизнесът има нужда и от съответната достатъчно квалифицирана работна ръка и от покупателна способност, което не винаги е налице в засегнатите от тежки икономически и социални проблеми общини. За да се справим с проблема, ние активно работим п социални програми и аз вярвам, че постепенно чрез засищането с инвестиции на икономически активните райони на страната постепенно внимание ще бъде обръщано и на по-изостаналите.

- Доколко реални, според Вас, са исканията на туристическия бранш за намаление на ставката на ДДС в туризма. Възможно ли е да се реализират исканията за задължаване на общините да реинвестират приходите от туристически такси в инфраструктурата на курортите?

- ДДС в туризма и без това е три пъти по-ниско, отколкото в другите сектори на икономиката. Ние водихме навремето сериозна борба с МВФ против въвеждането му в пълен размер и успяхме. По-късно успяхме да убедим МВФ да не настоява за планираното увеличение през следващите години, така че в момента ДДС е запазен и е на приемливо ниско ниво. По отношение на туристическите такси, аз мога само да кажа, че оставям на преценката на Народното събрание, където най-добре ще се чуе гласът на отделните региони, решението на въпроса как най-добре да се използват туристическите такси.

- Доколко верни са слуховете за предстоящо закриване на данъчните служби в малките гладове като Каварна и Балчик?

- Оптимизирането на структурата на Териториалната данъчна дирекция - Добрич, е част от създаването на Национална агенция за приходите. Целта е да се създаде модерна и устойчива система за събиране на публичните вземания в България в съответствие с изискванията на Европейския съюз и МВФ. Постигането на максимална ефективност при събирането на осигурителните вноски, намаляването на разходите по спазване на законодателството, намаляване на корупцията и повишаване на качеството на обслужване са сред приоритетните цели на националната агенция по приходите. Във връзка с провеждащата се реформа породилите се слухове в Балчик и Каварна за негативно влияние от преструктурирането на данъчна администрация са неоснователни. Всички служители ще запазят трудово-правните си отношения, не се предвижда намаляване на общата численост.

- Какво още може да се очаква да се случи в банковия сектор под влияние на Международния валутен фонд, след повишението на основния лихвен процент с 1,24 % пункта само преди дни. Не е ли това значително завишение на ОЛП стъпка към сериозна инфлация, която отново да стагнира бизнеса и да доведе до още по-голямо обедняване на населението. Факт е, че облекчените кредитни условия на банките доведоха до завишено кредитиране на фирми и граждани.

- Аз по-скоро разглеждам последните промени на ОЛП като стъпка към нормализация на ситуацията, тъй като в продължение на дълго време основният лихвен процент изоставаше спрямо процента на инфлацията. Лихвите, резултиращи от ОЛП, не компенсираха дори инфлацията, камо ли да осигурят реален доход. В тези условия наистина се създадоха условия за бурен, почти безконтролен растеж на кредитите, които в последните месеци нарастват с 50 процента годишно. Въпреки ниската база, това е един неустойчив темп, който създава рискове, преди всичко за макриокономическата стабилност в страната. Ние бихме желали и сме предприели мерки за овладяване на тези темпове на растеж докато те бъдат сведени до едно устойчиво ниво от 30 процента. Ние искаме кредитите да продължават да растат, но с ниво, което няма да създаде заплаха за срив на икономиката.

- Очаква се ОЛП да стигне между 4 и 5 до края на годината. Доколко реално е това?

- Това е въпрос на пазара. Той ще реши до какви нива ще стигне ОЛП, но аз не очаквам предстоящи сериозни увеличения.

- Каква ще е икономическата самостоятелност на областта и общините в нея в новите райони за планиране? Добричка област попада в района за планиране с център Варна. Не е ли по-правилно поне планирането в областта на селското стопанство да се извършва в Добрич, който е център на българското земеделие?

- Функциите на новите центрове за планиране ще са доста ограничени. Те ще се свеждат до планиране единствено само за целите на европейските фондове и развитието на страната. Всички функции, които и до момента се осъществяват от областните администрации и общинските власти, се запазват и няма да бъдат отнети. Така че не очаквам да се случи нищо лошо, нито в Добрич, нито в другите големи градове, които не са избрани за центрове на райони.

- Има ли финансови лостове за задължаване на земеделските производители - земеделски кооперации и арендатори, да изпълняват поетите по договорите си рентни задължения, чрез които да се гарантират доходите на собствениците на земеделска земя, независимо от стопанските резултатите на наемателите й? В Добричка област това е проблем на всяко семейство.

- Финансови лостове, разбира се, съществуват. Въпросът е доколко участниците в пазарното стопанство, каквито са кооперациите и арендаторите от една страна, а от друга собствениците на земи, искат да ги използват. Съществуват банкови гаранции, обезпечения, които могат да гарантират изпълнението на задълженията отстрана на кооперациите. От друга страна при неизпълнението пък трябва да се използват максимално възможностите на съдебната система, за да се получава компенсация за неизпълнените задължения.

Интервюто взе Станислава КРЪСТЕВА
 


Сходни връзки

ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР НЕ ОЧАКВА НОВ СЕРИОЗЕН СКОК НА ЛИХВИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди