изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:01 EEST
ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАБРАНИ ЕВТАНАЗИЯТА    
ПарламентНа редовното си заседание вчера парламентът забрани евтанзията в България. По време на дебатите артистът-депутат от жълтата група Явор Милушев цитира Франсис Бейкън и неговото определение “безболезнена смърт” или “добрата смърт”. Обществото ни не е готово за този акт.

Той противоречи на десетата Божия заповед - "Не убивай! - заявиха единодушно депутатите. Верни на християнската вяра, те гласуваха против лишаването на живот на неизлечимо болни. Според Коалиция за България, проблемът с евтанзията се наказва и от Наказателния кодекс като скланяне към самоубийство. Според Янаки Стоилов много българи нямат възможности за скъпо лечение и НС със своето решение не би трябвало да ги подтиква да свършат със себе си. Възможни са злоупотреби при лечение от докторите, които да убеждават пациентите, че това е спасителният изход за техните мъки - заяи той.

Теодора Литрова от жълтата парламентарна група заяви, че разрешаването й се доближава до нацистката философия и е недопустимо. ”Един християнин не може да допусне разрешаването и прилагането й”.

Депутатите приеха лицата, починали в лечебно заведение, да подлежат на аутопсия, след като се уведомят техните близки.

Здравните кабинети в детските градини, училищата и специализираните детски домове ще се запазят - решиха депутатите още. Те ще дават първа медицинска помощ и ще контролират хигиенното състояние на децата, на училищните помещения и предлаганата храна. В тях могат да работят не само доктори, но и фелдшери и медицински сестри.
Депутатите дълго спореха дали фелдшерите ще могат да се справят с всички описани лекарски задължения. Надделя мнението, че е по добре да има някакво медицинско наблюдение в родните училища, за да може медицинското лице да открие навреме заболяването на ученика и да го отпрати при личния лекар, отколкото то да липсва.

Отхвърлено беше предложението в здравните училищни кабинети да присъства и зъболекар. От управляващите заявиха, че е невъзможно медицински сестри да се справят с поставянето на пломби. Около 15 млн. лева, ще струват училищните кабинети на държавата - пресметнаха депутатите. Те ще се финансират от общинските бюджети или от училищните настоятелства.

Депутатите забраниха и ползването на банки за майчина кърма. От ОДС убедиха колегите си, че изкуствените млека са перфектни и могат да заместят напълно майчиното мляко. Преди гласуването в пленарната зала, по предложение на опозицията, бе направена поименна проверка. Председателстващият заседанието Любен Корнезов даде 30 минутна почивка, за да имат възможност родните депутати да се върнат в залата. След проверката се оказа, че присъстващите са 132 и има кворум. Като приключи гласуването, банките в пленарната зала отново останаха празни, но съвестните депутати, останали на работа, решиха да удължат работното си време с два часа, защото имало закъснение в програмата .

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАБРАНИ ЕВТАНАЗИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди