изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:04 EET
12 МЕСЕЦА НЕПЛАТЕН ОТПУСК ЗА ДЕТЕ ДО 8 ГОДИНИ    
ПарламентИвелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание


На вчерашното си редовно заседание депутатите приеха промени в Кодекса на труда. Поредните промени влизат в сила от 1 август т.г. Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се ползува от единия родител в размер на 12 месеца. Той се разпределя по равно между двамата родители, които ще могат да гледат децата си у дома в рамките на 6 месеца. До края на годината едногодишният отпуск може да се ползува само от единия родител, след съгласие на другия. Този отпуск може да се ползува, само когато родителите не са употребили правото си на отпуск за отглеждане на дете до 3-годишна възраст. Ако родителят работи без почивка, той има право на по-висока надница и на непрекъсната почивка през следващата седмица - гласят поправките. Непрекъснатата седмична почивка трябва да е не по-малко от 36 часа. Работниците и служителите, които полагат само нощен труд или които работят на смени, включващи нощен труд, ще се приемат на работа само след предварителни медицински прегледи за сметка на работодателя.
Бременните и майките с деца до 3 години имат право на нощен труд, командировки и извънреден труд ако получат писмено съгласие от работодателя. Работодателят е длъжен да освободи бременната служителка, ако й се налага да посети доктора за медицински преглед в работно време.
Ако работодателят има финансови затруднения и му се налага да съкрати персонала, той се задължава да заплати на работниците 60% от заплатата им, но не по-малка от минималната работна заплата за страната. Разликата до пълния размер на заплатата на работниците ще се изплаща с отсрочка от работодателя и на нея ще бъдат начислени лихви.
64 депутата от Коалиция за България, Новото време, НДСВ, БЗНС и независими са се подписали под предложение за референдум по въпроса за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". За да бъде легитимна подписката и да се внесе в деловодството на НС, са нужни 60 подписа. Решението за референдум трябва да се подкрепи от квалифицирано мнозинство в пленарната зала - 2/3 от депутатите трябва да гласуват “за”. Ако се приеме, гражданите ще трябва да отговорят на въпроса дали са съгласни да се затворят 3 и 4 блок преди България да стане член на ЕС. Червените депутати ще информират комисаря по присъединяването на България към ЕС Гюнтер Ферхойген за намерението си и ще поискат допитването да се осъществи в рамките на 2 месеца. Според левицата затварянето на блоковете е по политически причини и българското правителство не защитава интересите на обществото. От БСП са категорични, че ще подновят преговорите с Европейската комисия по глава Енергетика и не приемат идеята на кабинета Сакскобургготски, че затварянето на 3 и 4 блок е условието на ЕС за приемането на България в европейското семейство.
И ако кабинетът окончателно погреба съществуването на АЕЦ "Козлодуй", независимо от обстоятелството, че държавата ни е изпълнила всички препоръки за безопасност на малките блокове, то все още съществува шанс НС да одобри допитването до народа. Резултатът би бил логичен - никой не би гласувал да увеличи тока си с 30 %. Предоговарянето на решението за затваряне на 3 и 4 блок ще покаже ясно политическите умения на родните политици. Ако те защитят обществения интерес, то избирателят ще бъде по-благосклонен към тях и ще им даде шанс да запазят позициите си на политическата сцена.
Референдумът за затварянето на АЕЦ "Козлодуй" е изпит за политическия ни елит.
 


Сходни връзки

12 МЕСЕЦА НЕПЛАТЕН ОТПУСК ЗА ДЕТЕ ДО 8 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди