изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:04 EET
МЛАДИ ВИСШИСТИ ЩЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ В СТРАНИТЕ ОТ ЕС    
ОбществоТова предвижда един от компонентите на проект "Насърчаване на заетостта сред младежите", който вчера бе представен в Добрич от екип на дирекция "Предприсъединителни фондове" на МТСП





Безработни младежи на възраст от 23 до 29 години ще могат да работят в продължение на три месеца във всички 25 страни от ЕС и в държавите-кандидатки - Турция и Румъния, благодарение на проект "Насърчаване на заетостта на младежите" на Министерството на труда и социалната политика. Това стана ясно вчера по време на представянето на схемата за безвъзмездна помощ по ФАР в Добрич. Проектът бе представен от екип на дирекция "Предприсъединителни фондове" на МТСП - Лиляна Миланова, Орлин Кръстев и Емил Патев.
Основната цел на проекта е повишаване на заетостта на младежите на възраст от 18 до 29 години, регистрирани в дирекциите "Бюро по труда". Според проведено преди две години изследване на МТСП, около 30 % от регистрираните безработни са именно младежи. "Това е сериозен проблем, тези хора губят надежда и трудови навици, не могат да приложат уменията си и стават неадекватни на пазара на труда", коментира Е. Патев. Реализацията на проекта е насочена към 150 000 младежи без работа, регистрирани в ДБТ в страната.
Стана ясно, че "Насърчаване на заетостта на младежите" ще стартира от 1 януари 2005 г. Продължителността на всеки един от проектите не може да надвишава 12 месеца, те трябва да приключат до 30 юни 2006 г. Могат да кандидатстват частни фирми и неправителствени организации, по някои от компонентите и общини.
Размерът на безвъзмездната помощ е от 10 000 евро до 100 000 евро на проект. Ако за реализацията на някой от тях сумата надхвърля предвидената по компонента, могат да бъдат привлечени и собствени източници за финансиране. Общата стойност на грантовата схема е 3 940 000 евро.
Компонентите по проект "Насърчаване на заетостта на младежите" са шест - стажуване, професионално обучение, субсидирана заетост, самостоятелна заетост за младежи, дейности по устройване на работа в България и дейности по устройване на работа в чужбина. Предвидената за усвояване сума не е разпределена между различните компоненти, финансирането ще бъде насочвано към по-качествените проекти. В рамките на една календарна година дадена организация не може да реализира повече от един проект. По компонентите стажуване и професионално обучение ще бъдат включвани младежи без професионална квалификация. Стажуването ще е в продължение на шест месеца, като трябва да бъде осигурена заетост на младежа за още шест месеца. При обучението поне 30 % от включените в него трябва да бъдат запазени на работа. Субсидираната заетост е също за шест месеца, през следващата половин година работодателят трябва да запази младежа на работа. По компонентите, свързани с устройване на работа в България и чужбина, се предвижда да бъдат включени висококвалифицирани младежи с висше образование и професионални знания, но без стаж. Работата в чужбина на младежи ще се осъществява под формата на обмяна на опит. Контролът при подбора на кадрите ще се осъществява от МТСП, Европейската комисия ще извършва наблюдение.

 


Сходни връзки

МЛАДИ ВИСШИСТИ ЩЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ В СТРАНИТЕ ОТ ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди