изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-21 @ 03:56 EEST
С ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕС АМЕРИКАНЦИ СЕ ОТТЕГЛЯТ    
ОбществоЗа първи път в Добрич вчера бе директорът на мисията на Американската агенция за международно развитие Дебра МакФарлънд
На първо посещение в Добрич вчера дойде директорът на мисията на Американската агенция за международно развитие Дебра МакФарлън. Тя посети СОУ "Л. Каравелов", където наблюдава демонстрация на нова програма а въвеждане на обучение в областта на предприемачеството в училищата. Видях колко ентусиазирани бяха учениците, сподели по-късно тя пред журналисти. На пресконференция, дадена след срещата й с кметския екип, Дебра МакФарлън каза, че за първи път идва в Добрич. Трябвало да дойде много по-рано. С община Добрич работела отдавна и е имала няколко предишни срещи с кмета Детелина Николова. С нея съм имала чудесна възможност да обсъдя развитието на България и напредъка на Добрич по въвеждане на нови практики на управление, стимулиране участието на гражданите и подобряване на бизнесклимата в общината. Мисля, че тук имаме силно и ефективно сътрудничество, каза директорката на мисията на ААМР.
Бъдещото сътрудничество на агенцията и българските общини ще е насочено към надграждане на постигнатото в три основни области. То ще е ориентирано към засилване и прилагане на закона, за постигане на по-голяма прозрачност и достъпност. Като втори приоритет е определено стимулирането на икономическото развитие, а третият ще е за засилване на местното самоуправление.
За периода на работа на ААМР у нас от 1991 до момента, в който тя е предоставила за България половин милиард долара, община Добрич е получила финансиране по седем проекта. През 1998 г. е подписан меморандум-споразумение между ААМР и общината за модернизиране на информационното обслужване в общината и за управление на общинските активи. Другите финансирани от ААМР проекти са "Изграждане на модел за квартални социални центрове за обслужване на гражданите по местоживеене", "Местната власт партнира на бизнеса", участие в IV фаза на програмата за техническо побратимяване между български и американски общини. За подобряване на компютърната инфраструктура на община Добрич ААМР чрез "Инициатива местно самоуправление" е предоставила на община Добрич 50 000 долара, а за филиала на Центъра за услуги и информация на гражданите кметството в Добрич получи 48 000 долара от заделените за общините у нас 550 000 долара. Годишният бюджет на агенцията у нас е 28 млн. долара.
След приемането на България в ЕС, ААМР ще се оттегли от страната, каза на пресконференцията Дебра МакФарлънд. НДТ
Снимка Станислава КРЪСТЕВА
 


Сходни връзки

С ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕС АМЕРИКАНЦИ СЕ ОТТЕГЛЯТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди