изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:23 EEST
БЪЛГАРИ: АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА СТАНА СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО ШАХМАТ    
Спорт Антоанета Стефанова е новата световна шампионка по шахмат и първата българка, спечелила най-престижното отличие в този спорт.

25-годишната българка се окичи с "черно-бялата" корона, след като във финала на първенството на планетата в Елиста (Русия) победи с 2,5:0,5 точки рускинята Екатерина Ковалевская. Днешната трета партия по класическа контрола, в която Стефанова игра с черните фигури, завърши реми на 51-ия ход. Така след победите в първите две партии българката се поздрави с крайния успех в шампионата и взе 60 000 долара от наградния фонд в размер на 500 000 долара. Досега най-големият връх в кариерата на Антоанета бе спечелването на европейската титла през 2002 година във Варна.
Антоанета Стефанова е родена под знака на Овена на 19 април 1979 г. в София. Тя започва да мести шахматните фигури едва 4-годишна. Неин пръв учител е баща й Андон Стефанов, който по професия е художник-дизайнер. На 5 години Антоанета вече започва да играе в турнири. На 7 г. става шампионка на София, като постижението й е истински шок за всички участнички в турнира. В състезателния шах Ети нахлува в тандем с 3 г. по-голямата си сестра Лиана. Състезателният талант на Антоанета не остава скрит за международната сцена. На 10 г. в Агуадиля (Пуерто Рико) тя става световна шампионка за деца на своята възраст, а през същата 1989 г. триумфира в Римавска Собота (Чех) и на европейското за девойки, но при 14-годишните.
На 13 г. пред родителите излиза дилемата дали Ети да продължи в големия спорт или да учи в новооснования американски колеж в София. Стефанова издържала тестовете блестящо и мястото в колежа й е било гарантирано, но семейният съвет решил да не бъде прекъсвано развитието на уникалния й талант. Започва фурорът на Антоанета в шаха. През 1994 г. покрива званието международна гросмайсторка. На следващата 1995 г. става шампионка на България за жени с изключителния резултат 12 точки от 13 партии (11 победи и две ремита). През 1993-а, едва 14-годишна, играе на финала на републиканското за мъже, където се класира седма. Досега е участничка на 5 шахматни олимпиади, като дебютира на 13 г. в Манила (Филипините). През 2000 г. на олимпиадата в Истанбул по решение на тогавашния селекционер Силвио Данаилов Стефанова играе в националния мъжки отбор. През 1997 г. влиза в първата десетка на световната ранглиста на Международната федерация по шахмат за жени (ФИДЕ) и до този момент е неизменно в нея. През лятото на 2002 година тя стана европейска шампионка в родния курорт "Слънчев ден". Пак през юни Антоанета бе издигната от ФИДЕ за международен гросмайстор за мъже. Това звание имат още само 9 жени в света. Две години по-късно Антоанета Стефанова вече е световна шампионка. Агенция "Фокус Спорт" й честити този исторически за родния шахмат успех!

ФОКУС/НДТ
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИ: АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА СТАНА СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО ШАХМАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди