изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:18 EEST
ПЕКИН    
Китай* Вратата на небесното спокойствие
* Великата китайска стена
* Летният дворец - Ихъюан
* Храмът на небето
* Тринайсетте Мински гробници
* Йохъгун

ВРАТАТА НА НЕБЕСНОТО СПОКОЙСТВИЕ

  Тиенанмън, или Вратата на небесното спокойствие, е разположена на входа на бившя “Забранен град” – императорската резиденция на династиите Мин и Цин, и се извисява над огромния едноименен площад в Пекин. Вратата, построена през 1417 г., се състои от кула с двоен покрив и девет фронтални колони, издигнати върху червената платформа с пет сводести врати. Цялата структура от основата до покрива е висока 33,7 метра. Аленият павилион под кулата се издига на повече от 10 метра височина върху пиедестал от бял мрамор. Кулата е величествена с двойните си покриви и закривените нагоре олуци, жълтите печени керемиди и алените стени, конзолите и гредите, изпъстрени с резба, и изписаните стълбове. Тиенанмън е символ на нов Китай. В стилизирана форма тя представлява основният елемент на националния герб на Китай. Церемонията по провъзгласяването на Китайската народна рпублика е проведена на Тиенанмън на 1 октомври 1949 г.


  ВЕЛИКАТА КИТАЙСКА СТЕНА

  Китайската стена, за която се казва, че е дълга 10 000 ли, се простира на общо 6700 км – от Шахайгуан до Дзяюйгуан. Строителството на това огромно отбранително съоръжение започва през VІІ век пр. н. е. След завършването й при царуването на Циншъхуан, императора-основател на династията Цин, тя е била удължавана неведнъж през следващите епохи до династията Мин. Най-добре запазената и най-внушителната част от стената се намира в Бадалин до Пекин.


  ЛЕТНИЯТ ДВОРЕЦ – ИХЪЮАН

  Летният дворец, разположен на около 12 километра северозападно от централната част на Пекин, е построен през 1750 г. и възстановен през 1888 г. Забележителен пример за имперски градини в класически китайски стил, Летният дворец се простира на 2,9 млн квадратни метра, три четвърти от които са водни площи. Най-големите му забележителности са Уаншоушан (Хълм на дълголетието) и езерото Кунмин. В градината са разположени павилиони в най-разнообразен и екзотичен стил, свързани от покрита галерия, дълга повече от 700 метра, и сякаш безкрайна верига от балюстради от снежнобял мрамор. В далечината се извисяват Западните планини, а Летният дворец е изпъстрен с чудесни изгледи, достойни за снимка, сред които са Пагодата на нефритения извор (Юйцюан), езерото Кунмин и мостът със 17 свода. Художественият стил на огромната градина, колкото калейдоскопичен, толкова и хармоничен, дължим на изключителните умения на неизвестни майстори.


  ХРАМЪТ НА НЕБЕТО

  Тиентан, или Храмът на небето, е храмов комплекс от постройки и парк с разгърната площ от 2,7 млн. квадратни метра. Изграден е първоначално през 1420 г. като храм на династиите Мин и Цин, в който са отправяли молитви за добра реколта. Циниендиен, или Залата (палатата) за молитви за добра реколта, и централният елемент на Тиентан. Това е кръгла дървена постройка, висока 38 метра, с диаметър 30 метра, с троен конусообразен покрив и огромен позлатен купол на върха. Отвътре я крепят 24 огромни дървени колони, които двама души едва обгръщат – те символизират годишните времена и 24-те сезона по лунния календар. Олтарът на небето е също трикатна кръгла мраморна тераса. Най-горната плоскост е леко изпъкнала. Тя е облицована с мраморни плочи, наредени в 9 концентрични кръга. Когато застанеш в центъра и кажеш нещо, чуваш как гласът ти кънти, усилен многократно.


  ТРИНАЙСЕТТЕ МИНСКИ ГРОБНИЦИ

  В северната част на околия Чанпин край Пекин са разположени гробниците на 13 императори от династията Мин. Подредени в огромен полукръг, те са известни като Шъсанли, или Тринайсетте мински гробници. Най-прочути от тях са Чанлин с внушителните си структури на приземния етаж и Динлин, в която се намира подземен дворец, сега открит за достъп на туристи. Динлин е бил гробница на Джу Идзюн, или император Шендзун, и неговите две императрици. С обща разгърната площ от 1195 кв.м. подземният дворец е бил гигантски ансамбъл от зидани зали със сводове. Пасажите, също със сводове, които водят до отделните покои, са украсени с изящно изработени каменни резби.


  ЙОХЪГУН

  Разположен в източния район на Пекин, ламаисткият манастир Йохъгун е построен през 1694 г. Той е бил най-големият подобен манастир в Пекин, средище на оживена ламаистка дейност в столицата и околностите й. Комплексът е изграден в стил, който обхваща архитектурни елементи на ханци – ханска или китайска националност, монголци, манджурци и тибетци. Той представлява лабиринт от павилиони и кули, изискани и възвишени, със закримени олуци и островърхи покриви. Храмът е известен с трите си съкровища: 26-метровата статуя на Майтрея (усмихнат Буда), изрязана от един цял дънер сандалово дърво; миниатюрата “Планината на петстотинте архата” (будисти, постигнали нирвана), изработена от злато, сребро, мед, желязо и калай; светилището от нанму – ценно дърво с твърда дървесина и златисти жилки.

******************

Посолство на Китайската народна република в Република България
Всички права защитени http://www.chinaembassy.bg
 


Сходни връзки

ПЕКИН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди