изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:27 EEST
ИЗБОРЪТ НА КМЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН    
НовиниВеликотърновският окръжен съд отмени решение на общинската избирателна комисия (ОИК), с което за кмет на община Велико Търново беше избран д-р Румен Рашев. Решението на комисията е спряно заради недействителност на избора и до окончателното решаване на спора, на основание чл. 104 ал. 2 от Закона за местните избори.



Съдът прие, че са налице съществени нарушения на материалните и процесуални норми, тъй като в 10 секции е допуснато смесване на използваните и неизползваните избирателни пликове, а в една секция липсват всички избирателни пликове, поради което в тези секции не може да се установи изборният резултат (за 2710 гласа). В 26 избирателни секции неправилно са отчетени недействителните бюлетини и е допуснато неточно отразяване на изборния резултат в съставените от СИК протоколи, като и за тези секции не може да се установи изборният резултат (за 186 гласа).
Нарушението се явява съществено, тъй като разликата между двата кандидата е 118 гласа.
Съдът приема, че неразкриването на избирателни секции на територията на три болнични заведения също представлява съществено нарушение - настанени са за лечение повече от 30 лица с право на глас.

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд (ВАС) в 7–дневен срок.

Съдебната система не може да играе ролята на трети тур в изборите - заяви лидерът на СДС Надежда Михайлова днес в Сливен пред журналисти, след като беше помолена да коментира касирането на кметските избори във ВеликоТърново. Тя обаче направи изричната уговорка, че решенията на съда са, за да се изпълняват и винаги са неудобни за една от страните, но добави, че не могат да не направят впечатление зачестилите случаи на касиране на изборни резултати. Ние ще се запознаем внимателно с мотивите на съда и по законовия ред ще предприемем необходимите мерки. Уважаваме това, което съдът е постановил, каза Надежда Михайлова.

Не мога да правя коментари и не бих си позволила - като представителите на БСП или лидера Сергей Станишев - да наричам съда корумпиран или да оспорвам решение на съда, добави тя.
Дарик
 


Сходни връзки

ИЗБОРЪТ НА КМЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди