изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:00 EEST
"НАШИТЕ ДЕЦА СИ ЗАМИНАХА ЗА КОКОШКАРСКИ ПАРИ"    
ОбществоВечерта след голямото погребение на загиналите в река Лим 12 деца от Свищов учителите им били на кръчма, защото психолози ги посъветвали. Това сподели в петък Георги Манзаров - баща на загиналия Юлиян

На 19 юни Юлиян Манзаров от Свищов щял да навърши 19 години. Момчето мечтаело да стане известен футболист. Като истински спортист, той показа смелост и извърши подвиг - спаси живота на свои съученици в тежката катастрофа във водите на река Лим на трагичния 4.4.2004 г. Но не успя да спаси себе си.
В потъналия в реката автобус Юлиян не се поколебал да жертва живота си, за да помогне на своите приятели, разказа неговият баща Георги. Момчето освободило Владко, който бил заклещил краката си и му казал: "Каквото и да се случи с мен, изведи приятелката ми". Оказал се лош пророк. Извадила го учителката Боряна Кожухарова - единствената от възрастните, която, по думите на бащата, е влязла в автобуса.
Макар и съсипани след загубата на своя син, родителите на Юлиян Манзаров се съгласиха да разговарят с журналисти в петък в Албена, след като бащата връчи преходната купа на името на момчето на комплексния победител в състезанието "Млад огнеборец".
Юлиян тренирал футбол от първи клас. Толкова бил запален по този спорт, че написал: "Моята религия е футболът, а моят Господ е топката". Девизът на Юлиян бил "Направи каквото трябва, да става каквото ще". В момента трябвало заедно с баща си да бъде на проби в Швеция. За него животът бил футбол и любов.
Вечерта след голямото погребение на загиналите деца в Свищов учителите са били на кръчма - на ракия и с крака, вдигнати пред камината, разказа Г. Манзаров. "Психолози ги посъветвали! След трагедията тези хора си живеят нормален живот!"
"Обвиняват нас, родителите, защото сме ги пуснали. Юлиян ме моли - искам на екскурзия. В бележника си има отгоре до долу шестици - нямам причина да му откажа, как да не го пуснем" - сподели през сълзи майката на момчето.
Родителите на загиналите деца са очаквали много от състоялата се през миналата седмица среща, инициирана от община Свищов. Идеята е била на нея да присъстват оцелелите деца, учители, туроператори, представители на фирмите. "На срещата дойдоха учителите и екскурзоводката Албена... Нито шофьорите дойдоха, нито представители на фирмите. Оказва се, че екскурзоводката дойде, за да каже, че не е отговаряла за нищо - нито за маршрута, нито за шофьорите, което е абсурд" - каза Г. Манзаров. Според него, при организирането на екскурзията всеки е пропуснал част от работата си, като е сметнал, че не е толкова важно. Първия ден децата са пътували 27 часа с двама шофьори. Имало е настанени дори на последната седалка, която е трябвало да бъде свободна за легло. Автобусът е трябвало да бъде запълнен до краен предел. "Нашите деца си заминаха за кокошкарски пари" - подчерта бащата на Юлиян. "Не може 12 деца да загинат, а в един момент да се казва, че те сами са си виновни, защото са били на екскурзия. Парадокс! Така се получи и с войничетата в Кербала - те бяха виновни, защото са служили на държавата, както и с "Индиго" - децата са виновни, че били на дискотека. Трябва да се погледне всъщност къде е проблемът. След трагедията с нашите деца продължават екскурзии да се правят по същия начин. Всичко е каша и пълна безотговорност... Ние искаме това нещо да спре, защото всеки може да бъде на нашето място" - заяви още Г. Манзаров. Според него, когато учителите са излезли върху автобуса, е имало 30-40 минути, докато дойдат спасителите от Сърбия. Единствено учителката Боряна Кожухарова е скочила във водата и е извадила Юлиян и Антоана. Останалите възрастни - общо 14 души, сред които и трима лекари, са стояли отгоре и са чакали. "Ако всеки един от възрастните беше скочил да извади деца, може би, нямаше и да има жертви".
Бащата на Юлиян сега често разговарял с връстници на сина си по неговия чат канал. "Искам да ви кажа, че тези деца няма с кого да говорят, няма диалог. Родителите ги раждаме и ги оставяме. А къде са нашите деца - в детската градина и в училището... Но тези, които ги учат, какви са?" - развълнувано сподели г-н Манзаров. - "На 4 април ние прогледнахме. Видяхме, че на този свят нищо нямаме, всичко свърши".
 


Сходни връзки

"НАШИТЕ ДЕЦА СИ ЗАМИНАХА ЗА КОКОШКАРСКИ ПАРИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди