изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:15 EEST
ОБЩИНА ДОБРИЧ ЕМИТИРА ОБЛИГАЦИИ ЗА 2,6 МЛН. ЕВРО    
НовиниДевет големи инвеститори са заявили облигациите. Парите вече са на разположение на общината и чакат да се определят фирмите, които ще преасфалтират 212 750 кв. метра основни улици в града

Приключила е процедурата по емитиране на облигационния заем на община Добрич, съобщиха вчера от кметството. Решението за облигациите бе взето от Общинския съвет на Добрич. Той реши да се пристъпи към заема, като с получените средства се ремонтира надупчената пътна мрежа в града.
Емисията обезпечени общински облигации с номинална стойност 2,6 млн. евро е издадена на 3 юни. Водещ мениджър по сделката е "Ти Би Ай Инвест" ЕАД. Този лицензиран инвестиционен посредник е избран сред няколко други, с които кметството е водило преговори, обясни първият зам.-кмет на Добрич Иван Колев. "Ти Би Ай" присъства в България от 1993 г. като мажоритарен собственик на ПОК "Доверие", ЗПАД "Булстрад", лизингова компания "Ти Би Ай Лизинг" и компанията за потребителско финансиране "Ти Би Ай Кредит" и т.н. От началото на т.г. "Ти Би Ай Инвест" ЕАД е мениджър или комениджър по три емисии облигации на обща стойност 6,6 млн. евро, а за 2003 г. на 5 емисии облигации с номинал 18 млн. евро.
Според разпространено вчера от инвестиционния посредник прессъобщение, емисията облигации на община Добрич се пласира при условията на първично частно предлагане, като след това ще бъде заявена регистрация в Комисията за финансов надзор, с цел вторична търговия на Българска фондова борса-София. Емисията е записана от девет големи институционални инвеститора - 6 пенсионни фонда и по една застрахователна компания, пенсионноосигурителна компания и инвестиционно дружество. Сред записалите облигации за по-крупни суми между 50 000 и 1 800 000 лева са ДПФ "Доверие", ППФ "Лукойл Гарант", УПФ "Лукойл Гарант", "Булстрад" АД, "Ти Би Ай Еврофонд".
Емисията е за срок от 5 години, при гратисен период от 18 месеца за главницата, която ще се плаща на 8 равни вноски. Облигационният заем е обезпечен чрез записване по Закона за особените залози на капитала на общинската фирма "Жилфонд-Инвест". Задълженията за обезпечение са 125 на сто от пазарната оценка на имотите, а направеното от община Добрич е по-голямо, коментира И. Колев. Обезпечението няма да пречи на продажбата на общински жилища при заявено желание за това от досегашните им наематели, увери той. Възстановяването на заема ще става със собствени приходи на общината. То трябва да приключи на 5 юни 2009 г., каза първият зам.-кмет.
Припомняме, че с решение на ОбС със средствата от облигационния заем ще се ремонтират пътища в общината, които са изградени преди повече от 20 години и чийто експлоатационен срок е изтекъл отдавна. Ще се преасфалтират общо 212 750 кв. м улици - бул. "Добруджа", "Русия", "25 септември", "Трети март", ул. "Отец Паисий", "В. Левски", "Ген. Г. Попов", "Вардар", "Калиакра", "Страцин", "Баба Минка", "Славянска"и "Вихър".
 


Сходни връзки

ОБЩИНА ДОБРИЧ ЕМИТИРА ОБЛИГАЦИИ ЗА 2,6 МЛН. ЕВРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди