изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:37 EEST
97 НА СТО ОТ БЪЛГАРИТЕ СА В БЛАЖЕНО НЕВЕЖЕСТВО ЗА ЕС    
Европейски съюз
Медиите са призвани да формират обществено мнение за евроинтеграцията, бе мнението на участниците в организираната вчера от "Нова добруджанска трибуна" и партньорите по проект "ЕВРОМОСТОВЕ" кръгла маса




Представители на различни държавни и общински структури, на бизнеса, културните институции, неправителствени организации и медии се отзоваха на поканата на вестник "Нова добруджанска трибуна" да се включат в кръгла маса по проблемите на евроинтеграцията. Тя се организира в рамките на проект "ЕВРОМОСТОВЕ", който вестникът реализира с партньорството на община Каварна, Европейски клуб и Полско землячество "Владислав Варненчик" - Добрич.
Присъстващите поздравиха НДТ, че успя да спечели финансиране с първия проект, който разработи. Проектът се реализира чрез "СПАН Консултантс Консорциум", по Програма ФАР 2002 "Информационна и комуникационна програма, България".
Eкипът на проекта и участниците в кръглата маса бяха поздравени задочно от народния представител Антония Първанова и виценоксулът в Генералното консулство във Варна Анна Дженчиеловска.
Своите поздравления отправи лично областният управител Иван Иванов. Той поздрави инициаторите на проекта за идеята, която осъществяват на практика чрез контакти и споделяне на опит. Радвам се, че всички със загрижеността и опита, които притежаваме, искаме да помогнем за издигане авторитета на Добричка област, каза той. И представи проекта, който същия ден по-рано във Варна са обсъждали областните управители на шестте области от Североизточния район за планиране, насочен към високите технологии. Той поздрави екипа на проекта, заел се с подготовката на гражданите на областта да посрещнат предизвикателствата на членството в Европейския съюз.
Подкрепата си за проекта заявиха още веднъж и партньорите по него. Инициативата за дискутиране на проблемите на евроинтеграцията приветства кметът на Каварна Цонко Цонев. Председателката на полското землячество Веслава Тошева сподели, че след като 25 години живее тук, се радва, че полската общност е станала полезна на общността в Добрич. Сподели, че ще е добре, ако добруджанци използват опита на поляците, техните грешки и постижения в процеса на евроинтеграция.
За това иска ли Европейският съюз България за свой член говори общинският съветник и бивш кмет на Добрич, председател на ТПП и член на Смесения комитет на НСОРБ и Комитета на регионите към Съвета на Европа Лъчезар Росенов. Според него, след време в България ще бъде издигнат паметник на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева за направеното от нея в преговорите за членство на България в ЕС. И все пак малка е групата от хора, които знаят какво договарят с ЕС. По-голяма е групата - около 97 на сто от българското население, което е в блажено невежество и смята, че ни предстоят само хубави неща в ЕС. Той припомни опита на норвежците, които два пъти не дадоха съгласие за членство в ЕС. Последиците от присъединяването на България в ЕС са много положителни, но и много отрицателни, каза Л. Росенов. И посочи, че един от най-големите проблеми, които България ще има като член на ЕС, ще е именно в един от основните отрасли за Добричка област - земеделието. Средствата, насочвани в тази област намаляват, а хората, които кандидатстват за тях - се увеличават, посочи той. И още - денят, в който границите на България се отворят, ще е денят, в който западните фирми ще завземат българския пазар. Затова българските медии са призвани да информират българските граждани, да пишат на европейска тематика и да създават общност, която да представя евроинтеграцията пред гражданите. Л. Росенов посочи, че през следващата година средствата от "САПАРД" за проекти на общините ще бъдат общо около 180 млн. евро.
Добричка област като център на българското земеделие е на второ място в страната по успеваемост при кандидатстване с проекти по програма "САПАРД". До момента са одобрени 180 проекта на земеделски производители. Сред тях и много крупни, като тези на млекопреработвателните дружества "Фама" и "Сердика", посочи на срещата директорът на областната дирекция на ДФ "Земеделие" Динчер Хаджиев. Много труд, много информираност и много знания - така изпълнителният директор на "Яйца и птици - Зора" - с. Дончево, Иван Иванов формулира рецептата за спечелване на успешен проект. В момента дружеството работи по проект на стойност 2 млн. лева по "САПАРД". Неговата цел е подобряване на производството и условията на труд във фирмата. От осем месеца "Яйца и птици-Зора" - с. Дончево, вече изнася продукция и за Швейцария, посочи И. Иванов.
Очакванията си за бъдещи успешни проекти по предприсъединителните фондове споделиха кметът на община Добричка Петко Петков и зам.-кметът на Ген. Тошево Георги Георгиев. Според зам.-кмета на Добрич Галина Митева проектът "ЕВРОМОСТОВЕ" е нужен на Добрич. Очакванията й са чрез него да се осъществи диалог по проблемите на евроинтеграцията, не само с институциите и организациите, но и с гражданите. Както и да се формира обществено мнение по проблема "членство на България в ЕС". Очакването е и да се даде информация за донорските организации на по-широка аудитория. Тя препоръча на организациите в Добрич да работят по проекти за трансгранично сътрудничество, но не само като партниращи организации.
Отношението на Франция и французите като членове на ЕС към страна-кандидат като България представи Таня Павлова Бонатие, която работи във Франция по проекти в сферата на културата. Тя сподели, че французите живо се интересуват от новите страни и кандидатки за членство, но и мъничко се страхуват. В същото време са наясно, че тези страни са част от Европа, които не могат да не приемат в ЕС.
Опита в реализация на проекти представиха директорите на Финансово-стопанската гимназия "В. Левски" Неделчо Недев и на СОУ "Св. Кл. Охридски" Юлияна Герасимова, както и директорът на Младежки дом "Захари Стоянов" Камелия Койчева. Недев дори призова за съдействие тези, които могат да му помогнат да отстои и трите проекта, по които училището работи.
Успешните практики на Търговско-промишлената палата и Евро-инфо център BG 809 представи Ренета Палова. Тя предложи на останалите участници в кръглата маса, които имат интерес, да ги запознае с партньорите от различни европейски държави, които пристигат в края на седмицата в Добрич по проект за продължаващо обучение.
Опасенията си, че ако в момента в България се проведе референдум за членството ни в ЕС, то няма да получи подкрепа, сподели председателят на Българската стопанска асоциация Атанас Печански. И препоръча да се търси най-точният език към хората по темата "евроинтеграция".
Да съдействат на всички, които искат да кандидатстват с проекти по предприсъединителните фондове обещаха и координаторите на МРРБ и Министерството на икономиката Радомир Георгиев и Красен Бенев.
По време на срещата се роди и идеята в общината в Добрич със съдействието на "Нова добруджанска трибуна+" и проекта "ЕВРОМОСТОВЕ" да се създаде регистър на реализираните проекти и привлечените европари в града.
 


Сходни връзки

97 НА СТО ОТ БЪЛГАРИТЕ СА В БЛАЖЕНО НЕВЕЖЕСТВО ЗА ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди