изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:28 EEST
ОТКРИТА ЕВРОПРИЕМНА    
Европейски съюзОКОЛО 2 МИЛИАРДА ЕВРО ЩЕ ВЛЯЗАТ В СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО СЛЕД ВЛИЗАНЕТО В ЕС

Георги ГЕНЕВ - Добрич: Какви средства се очаква да получи селското стопанство на България след присъединяването ни към Европейския съюз?
"В периода 2007-2009 г. за развитие на земеделието и селските райони в България под формата на директно финансиране от Европейския съюз ще влязат средства в размер на 1,8-2 млрд. евро. От тях между 350-400 хиляди евро чрез общините ще бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата, съобщи след затварянето на глава "Земеделие" министър Мехмед Дикме. Останалите около 1,5 млрд. евро под различни форми на субсидиране ще достигнат пряко до българските производители. На всеки селскостопански производител в страната ще се пада по около 5 000 евро годишна помощ. Това засяга около 2 млн. души, заети в отраслите селско стопанство и преработка на земеделска продукция.
Таванът на средствата за преки плащания в периода 2007-2009 г. е 431 млн. евро. Плащанията ще бъдат по схемата на първите 10 страни от присъединителната вълна. Това означава, че ще започнем с 25 на сто от размера на плащанията, които се предлагат в 15-те страни-членки на ЕС, като през първите 4 години този размер ще се увеличава ежегодно с 5 процента, а след това с по 10 процента. Целта е в рамките на 10-годишен период да бъдат достигнати 100 процента от плащанията, които се предлагат в общността."

КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ОБЯВЯВА ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА ПРЕГОВОРИТЕ ПО ГЛАВА

Мариета ВАСИЛЕВА - Добрич: Какво представляват преговорите за членство в ЕС и по каква схема се извършват те?
"Преговорите по всяка една от преговорните глави по същество представляват изработката на два основни документа - Преговорна позиция на страната-кандидат и Обща позиция на ЕС. Проектите на позиции и мандатът за водене на преговори за присъединяване към ЕС се разглеждат от Съвета по европейска интеграция. Министерският съвет утвърждава позициите на Република България за преговори с Европейския съюз. Така утвърдената позиция се внася в Конференцията за преговорите. Изготвянето на Общата позиция на ЕС е процес, който включва няколко етапа. Целта на ЕК е да произведе възможно най-пълен и цялостен проект на Обща позиция с възможно най-малко допълнителни въпроси към страната-кандидат. След финализиране на документа ГД "Разширяване" внася официално проекта за Обща позиция в Съвета. След това проектът се разглежда в РГ "Разширяване" на Съвета, като страните-кандидатки не присъстват на обсъжданията. В крайна сметка Съветът - заседанието на посланиците на страните-членки, приема Общата позиция на ЕС. Приключването на преговорите по дадена глава се обявява на заседание на Конференцията.
Необходимо и достатъчно условие за временното затваряне на глава от преговорите са два елемента: наличие в Общата позиция на ЕС на формулировка за отсъствие на необходимост от продължаване на преговорите по въпросната глава на дадения етап и съгласие на страната-кандидат на заседанието на Конференцията временно да бъдат затворени преговорите по въпросната глава."

ПРЕХОДЕН ПЕРИОД ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕМ НА РАБОТА В СТАРИ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ


Илиян ПАВЛОВ - Добрич: Ще можем ли ние българите веднага след приемането на страната ни за член на ЕС през 2007 г. да работим в страните-членки на ЕС?

"Този въпрос е заложен в преговорната втора глава "Свободно движение на хора". Един от основните принципи на вътрешния пазар е правото на работниците и лицата със свободни професии да живеят и работят в друга държава-членка на ЕС. Този принцип изисква премахването на всякаква дискриминация по отношение на националността на работниците от държавите-членки, когато става дума за наемането им на работа, заплащането и други условия на труд. Всички граждани на държави-членки имат право на: работа в другата държава-членка без разрешение за работа; на равно третиране при извършване на трудовата дейност като гражданите на приемащата държава; на същите социални и данъчни предимства; ако се пенсионират в страната, където са работили като заети или самонаети лица, гражданите на ЕС имат право автоматично да останат в нея. Семействата на работниците, независимо от тяхната националност, имат право да се присъединят към него.
Глава 2 "Свободно движение на хора" е една от най-чувствителните поради опасенията на държавите-членки за имиграционната вълна откъм новите държави-членки, както и за натиск върху пазарите на труда и социалноосигурителните схеми в ЕС. Поради тази причина бяха въведени преходни периоди за плавно либерализиране на свободното движение на работници. Според тази схема, старите държави-членки ще прилагат две години съществуващите национални мерки по отношение на новоприетите страни-членки. Преди края на двегодишния период ще се направи преглед на положението и Европейската комисия ще изготви доклад, като решението дали да се продължи преходният период е на всяка държава-членка поотделно. Преходният период изтича след петата година, но може да бъде продължен с още две години само от държава-членка, която изпитва сериозни затруднение на пазара на труда или съществува сериозна опасност от подобни затруднения. При всички случаи преходният период не може да продължи повече от седем години."
 


Сходни връзки

ОТКРИТА ЕВРОПРИЕМНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди