изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:29 EEST
ПОЧИНА НИКОЛАЙ КОЛЕВ - МИЧМАНА    
СпортТази сутрин на 72 години след кратко боледуване почина легендарният спортен журналист Николай Колев - Мичмана, съобщиха за "Фокус Спорт" от семейството му. Това е станало в 6,00 ч. в Онкологичната болница в София. Мичмана е дългогодишен шеф на Спортната редакция на БНТ. Той е коментирал хиляди български и международни мачове, присъствал е на десетки световни и европейски първенства по футбол и олимпиади. Негова е фразата "Господ е българин", изречена при знаменития гол на Емил Костадинов срещу Франция на "Парк де пренс" на 17 ноември 1993 г. За последно Мичмана бе програмен директор на Телевизия "Диема плюс".


В лагера на националния отбор по футбол в Португалия приеха като шок новината за кончината на Николай Колев - Мичмана.
"Последният ми контакт с него бе преди финала на Шампионската лига, за който го бях акредитирал. Дойде и ми каза, че няма да може да пътува, защото нещо не е добре. Бог да го прости!", заяви пресаташето на БФС Атанас Караиванов, който научи от "Фокус Спорт" трагичната новина. Очаква се до час да има официална декларация от националния отбор и ръководството на делегацията ни.
Изпълнителният директор на Левски Наско Сираков остана потресен от вестта за смъртта на Николай Колев - Мичмана, която научи от "Фокус Спорт". Той прекъсна важна среща по футболни въпроси заради трагичната новина и се разплака. "Бог да го прости! За мен Мичмана бе доайенът на спортната журналистика в България. Винаги го наричах така и се гордеех, че е мой голям приятел. Много го уважавах и го обичах, затова сега ми е толкова тежко. За цялото ни поколение от САЩ'94 това е жесток удар, защото ние израстнахме с неговите прецизни, обективни и с чувство за хумор коментари на футболни мачове. Специално на мен Мичмана ми е помагал с всякакви съвети още от прохождането ми във футбола, та до последната ни среща преди няколко дни. В най-трудните ми мигове като играч той ме е окуражавал, показвал ми е какви слабости трябва да преодолея. Още по-тежко е за нас, феновете на Левски, защото той не криеше любовта си към "синия" отбор. Но никога не показваше пристрастие при телевизионните коментари. Затова беше най-великият! Жалко, че за кратко време загубихме две големи фигури в спортната журналистика - ученикът Павел Бошнаков и неговият учител Николай Колев", заяви за "Фокус Спорт" през сълзи Наско Сираков.
Селекционерът на националния отбор по футбол Пламен Марков научи от "Фокус Спорт" трагичната новината за кончината на Николай Колев - Мичмана в стаята си в хотел "Вермар" в Павоа де Варзим. "Изразявам дълбоките си съболезнования на неговите близки. Бог да го прости! Не знаех, че Мичмана е боледувал, шокиран съм от новината за неговата загуба. От детските си години помня неговия глас в ефира, защото не изпусках футболен мач по телевизията. Бях силно впечатлен от неговите коментари, които бяха обективни, точни и много компетентни. Той беше велик, имаше последната дума във всеки спор, защото мнението му бе меродавно за цяла България. Когато коментираше дербито Левски - ЦСКА половината от привържениците на футбола у нас мислеха, че е левскар, а другата половина - че е "армеец". Това означава, че си е вършел работата перфектно и не се ангажираше с клубни пристрастия. Мичмана направи страшно много за българския футбол и всички го признаваха единодушно за доайен на спортната журналистика", заяви за "Фокус Спорт" Пламен Марков.
Трагичната новина за смъртта на Николай Колев - Мичмана потресе и кмета на Сливен Йордан Лечков, който напусна важна среща, за да сподели мъката си пред "Фокус Спорт". Гениалният халф от САЩ'94 изрази съболезнованията си на семейството на Мичмана. "Напусна ни една голяма легенда на българската спортна журналистика, бог да го прости! Откакто се помня в ушите ми звучат неговите коментари за най-важните спортни събития. Мичмана бе рядко компетентен и интелигентен човек, но наме мен най-силно впечатление ми правеше невероятното му чувство за хумор и тънката ирония с която се отнасяше дори към себе си. Имам много щастливи спомени с него от дългата ми футболна кариера. Той винаги е всявал особен респект и уважение към себе си. Край Мичмана винаги имаше много хора, защото аудиторията знаеше, че ще научи от извора последните новини за българския и световния футбол", заяви Лечков.
Бившият защитник на ЦСКА и националния отбор от 80-те години Георги Димитров - Джеки не скри мъката си от смъртта на Николай Колев - Мичмана. "По една случайност току-що се завръщам от Франция, където българи от Сент Етиен ме питаха за него. Не знаех, че е болен и им казах, че преди месец съм слушал коментарите му по "Диема плюс" за неговия любим Ливърпул. Мичмана бе популярен сред българите по целия свят, защото неговият неповторим глас бе познат на всички. Когато коментираше двубоите от европейски и световни финали често забравях за картината, а слушах само оценките му за играта на терена. Толкова беше приятно да го слушаш и когато пътуваше с нас за мачовете в чужбина на ЦСКА и националния отбор. Мичмана бе много интелигентен човек, който те предразполага да му кажеш и най-съкровените си тайни. С него можеше да си говорим не само за футбол, но и за другите неща от живота. С тънката си усмивка и с присъщото си чувство за хумор той ни предразполагаше в миговете, преди да дадем интервю за телевизията. Ние бяхме доста сковани пред камерата, но Мичмана знаеше как да ни накара да се отпуснем", заяви за "Фокус Спорт" Георги Димитров.
Спортният коментатор на БНТ Петър Василев, който в момента отразява Евро 2004 в Португалия е със сълзи на очите от един час, когато научи трагичната новина за смъртта на Николай Колев - Мичмана. Василев винаги е признавал, че Мичмана е неговия учител в професията. Цяла България помни коментара на двамата в онази знаменита ноемврийска вечер на "Парк де пренс" през 1993 г., когато нашите национали сразиха Франция с 2:1 и се класираха за САЩ'94. "Напълно съм съсипан, след като загубихме най-големия в телевизионната спортна журналистика. И това стана само броени дни, след като се разделихме с Павката Бошнаков. Явно някаква жестока прокоба тегне над нас и след смъртта на Мичмана направо не ми се живее...", успя да каже Василев за "Фокус Спорт" преди сълзите да заглушат гласа му. След няколко минути той продължи: "Направо не смея да събудя другите момчета от екипа на БНТ и да им кажа потресаващата новина. Тези португалски сълзи сами тръгват от сърцето ми и са за теб, Учителю! Никога няма да те забравя".Емил Костадинов: "Поклон пред най-великия".
Екзекуторът на Франция от 1993 г. Емил Костадинов научи от "Фокус Спорт" новината за смъртта на Николай Колев - Мичмана. "Като ударен от гръм съм", призна той. "Бог да го прости, изказвам съболезнованията на цялата му фамилия. Няма думи да опиша мъката си. Той беше най-великия коментатор на футболни мачове у нас. Всички помним как той вярваше в българския отбор до последната секунда на мача в Париж и когато нашият звезден миг настъпи, преживяхме заедно фантастичната радост във френската столица. Поклон, Мичмане! Много ще ни липсваш", допълни Костадинов.
Екипът на "Фокус Спорт" изразява искрените си съболезнования на семейството на Николай Колев.

Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

ПОЧИНА НИКОЛАЙ КОЛЕВ - МИЧМАНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди