изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:52 EEST
ДЕПУТАТИТЕ - АДВОКАТИ ЩЕ ПРАВЯТ ЗАКОНИ И ЩЕ БИЧАТ ЧАСТНА ПРАКТИКА    
ПарламентПарламентът разреши на депутатите да упражняват адвокатска професия по време на мандата си.

Това измъдриха родните ни народни представители вчера при второто четене на Закона за адвокатурата. Досега депутатите–адвокати не можеха да практикуват и водят дела по време на мандата си. Промяната ще важи и за преподавателите по юридически науки. И ако това беше пречка на добрите адвокати да проявят желание да влязат в Народното събрание, то сега хоризонтът им е широко отворен. Очаква се в бъдещия парламент адвокатската гилдия да нараства лавинообразно. Това е най-големият подарък за юристите след властването на Филип Димитров.
Според закона адвокат може да бъде всяко лице, завършило юридическо образование, положило изпит и натрупало поне 2-годишен юридически стаж. Адвокат може да бъде само лице, вписано в адвокатската колегия и положило клетва. С това право няма да се ползват юристи, осъдени на лишаване от свобода, психично болни или държавни служители. Не могат да адвокатствуват и лица, дисциплинарно освободени от длъжност съдии, следователи, юрисконсулти, нотариуси до изтичането на 2 години от уволнението. В съдебната зала адвокатите вече ще ни защитават облечени в тоги.
Дисциплинарните нарушения в закона изключват отнемане на адвокатските права завинаги. За тежко дисциплинарно нарушение се счита нарушаването на адвокатската тайна или накърняването на интересите на клиента поради незнание и небрежност. Адвокатите ще бъдат санкционирани и ако приемат по нисък от установения хонорар. Санкциите в зависимост от провинението ще бъдат от порицание до глоба от 8 минимални заплати, а при повторно нарушение наказанието е лишаване от адвокатски права в срок от 5 години.
Адвокатите могат да образуват адвокатско дружество - юридическо лице, приеха депутатите. В него могат да членуват двама или повече адвокати. То се регистрира в съда в условията на общ режим като всички останали юридически дружества.
Депутатите приеха промените в Закона за паметниците на културата и музеите. Всяка частна колекция ще трябва да се декларира от притежателя й в най-близкия музей. Солени глоби се предвиждат за иманярите, които решат да изнасят зад граница автентични ценности, приети за паметници на културата или не са декларирали намереното съкровище в близкия национален музей в законоустановения срок.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание
 


Сходни връзки

ДЕПУТАТИТЕ - АДВОКАТИ ЩЕ ПРАВЯТ ЗАКОНИ И ЩЕ БИЧАТ ЧАСТНА ПРАКТИКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди