изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:30 EEST
ЕВРО 2004 - ФУТБОЛЕН ТУРНИР ЗА 4 МИЛИАРДА ЕВРО    
Евро 2004 Европейското футболно първенство, което започва в събота в Португалия, струва около 4 милиарда евро според изчисления на агенция Ройтерс, като в сумата влизат инвестициите на държавата, общините и частния бизнес в страната и средствата, отпуснати от ЕС.

Само строежът на седемте нови стадиона и генералният ремонт на другите три погълнаха около 800 милиона евро, като десетте съоръжения са с общ капацитет 380 000 места, или почти четири процента от 10-милионното население на страната. Според специалистите това е доста смел ход за една от най-бедните страни в Европейския съюз (ЕС), критикувана заради големия бюджетен дефицит, инфлацията и растящата безработица, особено ако се вземат предвид и допълнителните инвестиции от 20 милиона евро за ремонт на пътищата, водещи до градовете, в които ще се играят мачовете от шампионата, за изграждането на паркинги и модернизация на железопътната мрежа.

Бяха построени и много нови хотели, като легловата база нарасна с 10 000 места, включително в най-високите ценови категории.

Турнирът като инвестиция

Въпреки всичко това председателят на организационния комитет на турнира Вашко Линсе е убеден, че вложените средства ще се възвърнат: "Инвестициите ще се изплатят. Така или иначе трябваше да инвестираме в инфраструктура. Шампионатът само ускори този процес. Повечето стадиони бяха вече остарели. Европейската футболна асоциация УЕФА поради това възнамеряваше да забрани провеждането на големи международни мачове в Португалия", припомня Линсе, бивш президент на националния олимпийски комитет. Същото важи и за новите хотели с общо 10 000 легла, в чието строителство са вложени предимно частни капитали.

Само по време на шампионата се очакват около 700 000 допълнителни посетители, които да останат средно по четири дни и да похарчат до 400 евро дневно, а общият брой на туристите може да достигне три милиона души.

В дългосрочен план прогнозите са до 2020 г. Португалия да се придвижи от 16-о на 10-о място в класацията на най-посещаваните страни. Според проучване, поръчано от УЕФА, икономическата полза за страната само от допълнителни приходи от туризъм, работни места в строителството и реклама ще достигне 796 милиона евро.

Скандалите

Въпреки всеобщата еуфория в страната подготовката за турнира беше съпътствана и от няколко сериозни скандала. Най-големият от тях беше свързан именно с разходите за строежа на стадионите, след като финансова проверка показа, че за шест от съоръженията - в Брага, Лейрия, Коимбра, Гимараиш, Фаро/Лоуле и Авейро, са похарчени общо 290 милиона евро, със 107 процента повече от предвиденото. Най-фрапиращ е преразходът в Брага, където съоръжението с 30 000 места е построено за 83.9 милиона евро, със 180 процента повече от първоначално предвиденото, и в момента 78 процента от дълговете на общината са свързани с разходите за Евро 2004.

Предстоящото първенство беше използвано и от редица синдикати, които заплашиха с ефективни стачки по време на турнира, ако исканията им не бъдат удовлетворени. С протести в различни моменти заплашваха имиграционните служители по летищата, полицаите, лекарите, шофьорите на автобуси и други държавни и общински служители, демонстрации организират и различни екологични организации.

Сигурността

Най-сериозните притеснения на организаторите обаче са свързани с ефективността на мерките за безопасност в страната по време на турнира. До момента властите отричат да са получавали терористични заплахи, но въпреки това сигурността е един от акцентите в организацията, като директните държавни инвестиции в тази насока достигнаха 16.3 милиона евро.

За председател на координационния кабинет по сигурността беше поканен 59-годишният генерал-лейтенант Леонел Силва Карвальо, ветеран от колониалните войни в Ангола. Още преди началото на турнира отново беше въведен граничен контрол, мерките за сигурност по летищата и другите транспортни съоръжения бяха засилени, както и обменът на информация между полицията и тайните служби, като местният координационен антитерористичен отряд преработва на всеки 24 часа актуалната прогноза.

Охраната от 20 000 полицаи е подпомагана от армията, бойни кораби ще патрулират по крайбрежието, а изтребители F-16 и самолети от типа АУАКС ще охраняват въздушното пространство над стадионите. Сериозни мерки се вземат и срещу футболните хулигани, като само във Великобритания над 2500 души с подобни прояви получиха забрана да напускат страната до края на турнира.

УЕФА с рекордни приходи

Турнирът се превърна в изключително печелившо събитие за УЕФА, която очаква рекордни приходи от около 700 милиона евро от продажбата на телевизионни и рекламни права и от договорите с официалните спонсори Canon, Carlsberg, Coca-Cola, Hyundai, JVC, Mastercard, McDonald's и T-Mobile. Това доведе и до значително нарастване на наградния фонд, като новият шампион на Европа може да спечели максимално около 17.8 милиона евро, при положение че събере пълен актив от точки в груповата фаза.

Стартовата премия за всички участници е около 4.9 милиона евро, а в групите се полагат около 653 000 евро за победа и около 325 000 евро за равенство. Класиране на четвъртфиналите носи около 1.96 милиона, а за полуфиналите - около 2.62 милиона. Отборът, загубил финала, ще вземе още около 3.94 милиона, а шампионът - още 6.33 милиона. В резултат на това повечето футболни съюзи от страните финалистки обещаха на футболистите солидни премии. В случай на защита на титлата си французите ще получат по 320 000 евро, на испанците и датчаните са обещани по 307 000 евро, подобна сума очаква и англичаните, по 200 000 евро ще вземат при краен успех португалците и италианците, германците се договориха за по 100 000 евро, а скритите фаворити от Чехия играят за по 160 000 евро. Добре платени ще бъдат и 12-те топрефери, които ще ръководят срещите от Евро 2004. Те ще получат по около 6000 евро за всеки мач и отделно по около 150 евро дневни за престоя си в Португалия.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ТУРНИРА

Брой на картотекираните играчи - 368

Най-висок играч - Ян Колер, Чехия (2.02 м.)

Най-нисък играч - Едгар Давидс, Холандия (1.68 м.)

Най-тежък играч - Ян Колер, Чехия (103 кг.)

Най-лек играч - Киърън Дайър, Англия (60 кг.)

Най-възрастен играч - Йорг Щийл, Швейцария (36 г.)

Най-млад играч - Игор Акинфеев, Русия (18 г.)

Най-много мачове с нац. отбор - Марсел Десаи, Франция (115)

Най-много голове за нац. отбор - Патрик Клуйверт, Холандия (40)

Клубове с най-много представители - "Ювентус", "Барселона", "Байерн" (по 9)

РЕКОРДИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФИНАЛИ

Най-много участия: Германия/ФРГ (8)

Най-много изиграни мачове: Германия/ФРГ 29

Най-много спечелени точки*: Германия/ФРГ (40)

Най-много победи: Германия/ФРГ (15)

Най-много загуби: Дания (11)

Най-много отбелязани голове: Германия/ФРГ (44)

Играч с най-много мачове: Денис Бергкамп (Холандия), Дидие Дешан, Лоран Блан (Франция), Томас Хеслер, Юрген Клинсман (Германия), Паоло Малдини (Италия), Петер Шмайхел (Дания) - по 13

Играч с най-много голове: Мишел Платини, Франция (9)

*До 1992 г. за победа се присъждат две точки, а от 1996 г. - по три точки.

НЕТИНФО/НДТ
 


Сходни връзки

ЕВРО 2004 - ФУТБОЛЕН ТУРНИР ЗА 4 МИЛИАРДА ЕВРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди