изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:10 EET
Г.ПЪРВАНОВ: ТРЯБВА ДА ИНВЕСТИРАМЕ МНОГО В РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА АГРАРНА НАУКА    
ЗемеделиеВ петък президентът на Република България бе гост на Открития ден на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Държавният глава посади чинар. В града бе посрещнат с хляб и сол по стара българска традиция

Велина ВЛАЙКОВА
Малко преди 11 ч. в петък Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево посрещна с цветя и овации президентът на Република България Георги Първанов. Държавният глава бе гост на традиционната инициатива Открит ден на института. Посещение на толкова високо ниво в ДЗИ не е имало от 1986 г. Президентът бе посрещнат от областния управител Иван Иванов и ръководството на института. Там бе и градоначалникът на Генерал Тошево Димитър Михайлов, както и кметът на Добрич Детелина Николова. Държавният глава веднага получи цветя от събралите се да го посрещнат и чуят думите му служители на института.
"Развитието на земеделското производство и наука е важен приоритет в нашата дейност. Ако прекрачим прага на Европейския съюз без земеделско производство на високо, модерно, европейско ниво, ние не можем да бъдем конкурентноспособни и достойни партньори на останалите членки на Евросъюза" - заяви Г. Първанов, като подчерта, че днес ДЗИ е не само най-голямото научно звено в Националния център по аграрни науки, но и звено с голям вътрешен и международен авторитет. Като потвърждение на това Г. Първанов посочи създадените над 140 хибриди и сортове и успешното взаимодействие с редица партньори в много страни. "Проблемът за финансирането на ДЗИ се решава относително успешно. Но това не значи, че трябва да си затворим очите пред реалната необходимост от заделянето на средства за развитието на земеделската наука" - каза още президентът - "Трябва да инвестираме много в развитието на българската аграрна наука - чрез увеличаване на средствата, заделяни от Брутния вътрешен продукт, и създаване отстрана на държавата на условия за интегриране на усилията на науката и частния бизнес".
За постиженията на ДЗИ през последните години говори директорът Димитър Петаков. Той създадените осем нови сорта зимна пшеница, шест нови хибрида слънчоглед, осем нови сорта бобови култури. Анализ на настоящата ситуация направи зам.-директорът Николай Ценов. Той подчерта, че към момента посевите се развиват в много добри условия и са се закалили. Въпреки засушаването през март и април, дъждовете след Гергьовден, са се отразили много добре. Картината за цялата област е оптимистична. "С умерен оптимизъм да се надяваме, че реколтата тази година ще компенсира загубите от миналата" - заяви Н. Ценов.
Президентът Георги Първанов засади чинар в градината пред института, след което посети опитни полета.
В Генерал Тошево президентът бе посрещнат с хляб и сол по стара българска традиция. Пред сградата на общината се бяха събрали много хора, които развяваха българския трибагреник. Много от тях подариха цветя на Г. Първанов. Той получи и кошница с даровете на Добруджа - жито, царевица, боб, грах, слънчоглед. Държавният глава имаше възможността да види талантливите изпълнения на деца от града.
Слово произнесе председателят на Общинския съвет Недко Марчев. "Община Генерал Тошево е на едно от челните места в зърнопроизводството в страната. Гордеем се, че сме житницата на България" - подчерта той.
"Благодаря ви за топлото посрещане, за сърдечното гостоприемство" - каза пред генералтошевци Георги Първанов. Той посочи, че е запознат с проблемите на Генерал Тошево - безработицата, разбитата инфраструктура, морално остарялата земеделска техника и по този повод заяви:"Това са неща, върху които ние, държавниците, трябва да мислим сериозно... Вярвам в доброто бъдеще, защото познавам пословичното трудолюбие и предприемачество на добруджанци". Президентът демонстрира и добри познания за културния живот в града. "Пожелавам бялата лястовица на Йордан Йовков да стане национален символ на българския стремеж към съвършенство и постигане на по-високи резултати" - каза още държавният глава.
 


Сходни връзки

Г.ПЪРВАНОВ: ТРЯБВА ДА ИНВЕСТИРАМЕ МНОГО В РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА АГРАРНА НАУКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди