изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:03 EEST
ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ СРЕЩНА СЪС ЗЕМЕДЕЛЦИ    
ЗемеделиеСтопаните поставиха проблеми, свързани с комасацията на земята, субсидирането на земеделските производители, инфраструктурата и комуникациите

По обяд президентът на Република България се срещна със земеделски производители от община Генерал Тошево. На срещата присъстваха още ексземеделският министър Кръстьо Трендафилов, кметът на Генерал Тошево Димитър Михайлов и председателят на Общинския съвет Недко Марчев. Разговорът се състоя в залата на общината.
Пръв говори собственикът на "Арис импорт експорт" ООД Георгиос Папатеодору. Като основен проблем той изтъкна лошото състояние на инфраструктурата в общината. През зимата телекомуникациите също създавали пречки за бизнеса. Имало проблеми с т. нар. куфарни търговци.
Въпросът за комасацията на земята повдигна Андрей Полянски. В тази връзка Йордан Балабанов посочи, че имало случаи, в които в землища с 60 хиляди декара обработваема земя, малцинство с 400 декара тероризира останалите. "Крайно време е държавата да регламентира датите и сроковете, в които земята може да бъде взимана" - каза той.
"В началото на миналия век едно семейство е имало 64 декара земя, а сега са 17" - заяви Кръстьо Трендафилов. Той подчерта, че в момента, в който трябва да се оформи един масив, държавата трябва да има властта да измести този, който тероризира останалите. Във връзка с въпрос на земеделски стопанин, той пнодчерта, че няма държава в света, която да не субсидира земеделието- "Въпросът е как, а не дали да се субсидра" - подчерта той. В условията на присъединяването ни към ЕС е посочено, че ще получаваме 530 милиона евро чиста субсидия. Ето защо за две години ние трябва да изградим структури, които могат да усвоят ефективно средствата.
В края на срещата отношение по поставените проблеми взе и президентът Георги Първанов. "При субсидирането би било добре да се търси по-кратък път към производителя" - подчерта той. Според държавния глава, българският гражданин и производител трябва да се подготви да бъде конкурентноспособен на пазара на земята на своите европейски партньори". Инфраструктурата ще бъде основна тема на българското управление в близките години" - каза още президентът и допълни, че европейският бизнес проявява интерес към нашия регион, но, ако не оправим пътищата, това означава минимални възможности за българския бизнес, за туризма и т.н.
В края на срещата президентът получи плакет. Той му бе връчен от председателя на ОбС Недко Марчев. След това Г. Първанов посети фирма "Арис импорт експорт".
 


Сходни връзки

ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ СРЕЩНА СЪС ЗЕМЕДЕЛЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди