изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:40 EEST
40 ПРОЦЕНТА ОТ ТЕХНИКАТА ЗА ЖЪТВА Е АМОРТИЗИРАНА    
НовиниИ тази година ще се палят стърнища, прогнозира началникът на пожарната полк. Димчо Симеонов

Велина ВЛАЙКОВА
Около 40 процента от селскостопанските машини, които ще бъдат използвани за прибиране на реколтата са стари и амортизирани. Някои от тях дори са на по 20 години, основно са внасяни от бившия Съветски съюз - "ДОН 1500", "Колос", "Нива". Това съобщи на пресконференция вчера началникът на Регионалното звено "Пожарна и аварийна безопасност" полк. Димчо Симеонов. Той запозна журналистите с мерките, които се вземат във връзка с предстоящата жътвена кампания и свързаната с нея повишена опасност от възникване на пожари. Още от март пожарната проверява и упражнява контрол по спазването на противопожарния режим в ремонтни работилници, сгради на арендатори, кооперации, частни земеделски стопани и ги запознава с Наредбата за опазване на посевите. От другата седмица започва съвместна проверка с Контролно-техническата инспекция за изправност на техниката. Всяка проверена машина ще получава стикер за техническа изправност. Полк. Симеонов съобщи, че са регистрирани 638 зърнокомбайна, 357 товарни автомобила, 1513 трактора, както и 234 приспособления за погасяване на пожари. Последните се изискват при обработване на площи над 1000 декара.
"Очертава се добра реколта тази година и след жътвата голяма част от сламата ще остане неприбрана и стърнища отново ще се палят" - прогнозира полк. Симеонов. Според него жътвата на ечемика ще започне още в края на юни - първо в районите на Шабла и Каварна. Той припомни, че глобите при опалване на стърнища са между 200 и 500 лева, но въпреки това, много стопани предпочитат да ги платят и пак да палят, защото иначе се нарушава технологичният цикъл за обработване на земята. В същото време някои от тях разполагат с модерните машини, които имат приспособления за раздробяване на сламата, което позволява дълбока оран след това, но не ги използват поради големия разход на гориво.
Предстои среща с областния управител Иван Иванов във връзка с т.нар високо тяло в Добрич, каза още полк. Симеонов. Това е една от пожарно най-необезопасените сгради в Добрич. Собствениците са четирима - областната администрация, проектантска организация, статистическият институт и намиращата се там банка. Единствено по отношение на банката са изпълнени всички изисквания за пожарна безопасност.
Преди началото на туристическия сезон в Албена е направена комплексна проверка от пожарната. Предписани са около 600 противопожарни мероприятия, които са изпълнени в определените срокове. Хотел "Добруджа" вече има второ евакуационно стълбище. Основното пък е с повишено налягане, което почти изключва опасността от задимяване, заяви още началникът на РЗ "ПАБ" полк. Димчо Симеонов.
 


Сходни връзки

40 ПРОЦЕНТА ОТ ТЕХНИКАТА ЗА ЖЪТВА Е АМОРТИЗИРАНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди