изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:29 EET
СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО "i-ЦЕНТЪР"    
НовиниОбщините Добрич, Аврен, Гоце Делчев, Лом и Смядово взеха участие в първата осъществена видеовръзка с участието на вицепремиера Николай Василев


В понеделник кметът на община Добрич Детелина Николова, зам.-кметът Галина Митева, директорът на младежки дом "Захари Стоянов" Камелия Койчева, както и много други гости присъстваха при осъществяването на първата видеовръзка между столицата и 5-те общини от страната, които са включени като пилотни в национален проект на правителството.
"Проектът е част от инициативата на Министерството на транспорта и съобщенията "i-България" и се реализира съвместно с Програмата на ООН за развитие. Основната му цел е да осигуери достъп до информационни и комуникационни технологии на българските граждани, особено в слабо развитите региони, както и да им предостави безплатен достъп до услуги на електронното правителство" - се казва в прессъобщението на МТС. Като пилотни са включени 5 общини - Аврен, Гоце Делчев, Добрич, Лом и Смядово.
При осъществяването на видеовръзката всички гости можаха в реално време да видят и чуят министъра на транспорта и съобщенията Николай Василев, както и постоянния представител на Програмата за развитие Нийл Буне и еврокомисаря по въпросите на информационното общество Ерки Лийканен. От екрана министър Василев изрази задоволство от стартирането на проекта и му пожела на добър час, като също добри пожелания отправиха и двамата гости.
Първата връзка на министър Василев бе осъществена с кмета на Лом - г-жа Пенкова.
Пред журналисти кметът на общината Детелина Николова изрази задоволство от факта, че Добрич е включен в проекта, като добави, че като цяло градът ни е на едно много добро ниво по показателя съотношение компютър-ученици - 40:1, при средно за страната 50:1. "Имаме общо 29 компютърни кабинета, но този проект ни дава прекрасната възможност да повишим възможностите на хората по отношение на информационните технологии. Успешен старт на проекта" - пожела още Д. Николова.
На пресконференция Петко Русков - координатор по съдържанието на проекта, заяви, че общата сума по него е 2 млн. долара, като в момента стартират 5 пилотни центъра. "Идеята до края на тази година да бъдат изградени общо 30 "i-Центъра" в страната, а до края на 2005 г. - когато проектът изтича, е центровете да станат 70. Като цяло те трябва да бъдат 300. Основно ще се работи в три направления - изграждане на национална инфраструктура, осигуряване на достъп и обучение на социално слаби граждани до интернет. Възнамеряваме също да почерпим опита, натрупан в африкански и азиатски страни, за да го приложим и в нашата".
Да видят новия център и първата видеовръзка бяха дошли и 5-окласници от близкото училище "П. Волов". НДТ
 


Сходни връзки

СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО "i-ЦЕНТЪР" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди