изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:31 EEST
СВЕТОВЕН КОНГРЕС АКЦЕНТИРА ВЪРХУ РЕХАБИЛИТАЦИЯТА НА СЪРДЕЧНО БОЛНИТЕ    
По светаЕдно интервю на Елена Бъчварова:

С д-р Лилия Димитрова, кардиолог в Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Добрич, разговаряме за участието й от 23 до 26 май т.г. в VІІІ световен конгрес по рехабилитация и превенция на сърдечно-съдовите заболявания в гр.Дъблин, Ирландия.

Известен сред медицинските среди като едно от най-авторитетните международни събития, той се провежда през 4 години в различни страни, като предишното домакинство в Европа е било преди 12 години.

- Какъв беше поводът да се посвети на тази тема световният кардиологичен форум?

- Сърдечно-съдовите заболявания са на първо място като причина за смъртност във всички развити страни по света. България също се нарежда на едно от водещите места по този показател в Европа.Ескалацията на производството на средства за лечение на сърдечно-съдовите заболявания принудиха медицинската общност да обърне повече внимание върху проблема за спиране прогресията на тези заболявания и достигане на добро качество на живот. Затова през последните години се акцентира върху превенцията /профилактиката/ на сърдечно-съдовите заболявания и рехабилитацията на пациентите.

- Как оценявате работата на конгреса и шанса си да участвате в него като представител на добричките кардиолози?

- Един такъв форум е изключителна възможност за среща на водещи специалисти от целия свят, за изработване на дългосрочна стратегия в тази насока. В конгреса участваха около хиляда кардиолози, изнесени бяха над 130 доклада от водещи експерти в областта на рехабилитацията и превенцията. Представена бе информация за най-новите достижения. С доклади се представиха също и проф. Хуго Занер и д-р Жан Пол Шмидт от Университетската болница в гр.Берн, Швейцария,с които имаме добра съвместна работа. Те участваха т.г. в презентацията на нашия проект в МБАЛ-Добрич, както и в симпозиум на същата тема в гр. Варна. Посещението ми на световния конгрес в Дъблин е във връзка именно с българо-швейцарския проект по програмата на партньорството "Шафхаузен-Добрич" за рехабилитация на болни със сърдечни заболявания в МБАЛ-Добрич. С активната подкрепа на колегите от Шафхаузен и Берн втора година работим с такива пациенти в модерно оборудвания рехабилитационен център на болницата. Като ръководител на проекта за мен форумът в Дъблин беше една възможност да се запозная с различните аспекти на рехабилитацията в световен мащаб, както и да осъществя професионални контакти.Надявам се да мога да приложа познанията си в ежедневната практика.За шанса да посетя конгреса искам да изразя личната си благодарност на д-р Андре Гредел, ръководител на партньорството "Шафхаузен-Добрич", който винаги ни е подкрепял в усилията да осъществяваме нови проекти. В момента подготвям доклад с представяне на резултатите от нашия проект за Европейския кардиологичен конгрес,който ще се проведе в края на август в гр.Мюнхен. Ето защо беше особено ценно за мен участието ми в конгреса в Дъблин, което не би било възможно без помощта на швейцарските партньори.

- Споделете и Вашите впечатления от Ирландия.

- Световният кардиологичен конгрес може би не случайно се проведе този път в Ирландия, която в момента председателства ЕС. Направи ми впечатление както бързият икономически напредък на страната след приемането й в Европейския съюз, така и голямото внимание, което правителството отделя на здравеопазването. Ирландия е първата европейска страна в Европа, в която е забранено тютюнопушенето на обществени места.А от две години с решение на здравното им министерство със съвременни центрове за рехабилитация на сърдечно болни - подобни на нашия рехабилитационен център в МБАЛ-Добрич,трябва да разполагат всички болници, в които има кардиологично отделение.
 


Сходни връзки

СВЕТОВЕН КОНГРЕС АКЦЕНТИРА ВЪРХУ РЕХАБИЛИТАЦИЯТА НА СЪРДЕЧНО БОЛНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди