изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:58 EEST
ФЕСТИВАЛ СЪБИРА 700 ДЕЦА ОТ РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ    
КултураНа откриването те ще пеят заедно "Върви, народе възродени". Форумът е под патронажа на Зорка Първанова



Велина ВЛАЙКОВА
Около 600 деца от Русия и близо 100 от България ще участват в Петия международен фестивал на творчески колективи "Приятели на България", който се провежда в Албена до 26 юни и е под патронажа на първата дама на България Зорка Първанова. Организаторите се надяват тя да присъства на официалното откриване. Както вече вестникът ни съобщи, за пръв път в рамките на форума ще се проведе Международният хоров фестивал "Маестро Медникаров". За него са заявили участие 6 хора от Русия и няколко български състава, съобщи на пресконференция вчера президентът на международната програма Цветан Иванов. В журито ще бъдат включени изявени специалисти като хореографът Николай Манев от Добрич, зам.-ректорът на Руския държавен театрален институт Наталия Ивановна, завеждащият катедра "Теория на изкуството" в Руския държавен хуманитарен университет Красимира Лукичева и др. На най-добрите изпълнители ще бъде връчена учредената миналата година голяма награда "Златна България", както и десет приза "Сребърна България". На хоровия фестивал "Маестро Медникаров" пък ще бъдат връчени златен и няколко сребърни плакети.
"В момента няколко хиляди деца в Русия пеят на български "Върви, народе възродени" - каза още Цветан Иванов и допълни, че химнът на светите братя Кирил и Методий ще бъде изпълнен на откриването на фестивалната програма, което ще се състои на 19 юни от 17 ч. във вариете-театър "Албена". Очакват се официални гости от Москва, които да прочетат поздравителен адрес от името на кмета на града Юрий Лужков.
В рамките на програмата ще бъдат организирани майсторски класове по пиано, които ще се водят от изтъкнати руски пианисти и преподаватели.
До този момент за пет години над 16 000 деца от Русия са участвали във фестивалната програма, подчерта още Цв. Иванов.
 


Сходни връзки

ФЕСТИВАЛ СЪБИРА 700 ДЕЦА ОТ РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди