изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:50 EET
ПЕЧЕЛИМ С 28 ДОЛАРА МЕСЕЧНО ПО-МАЛКО ОТ РУМЪНЦИТЕ    
ПолитикаБългаринът печели с 28 долара на месец по-малко от румънеца, показват данните на КАНСТАТ за последното тримесечие на миналата година.

Тогава месечната брутна номинална заплата на нашенеца е била 173 долара, а северните ни съседи са получавали по 201,8 долара. През последното четиримесечие на 2003 г. заплащането на труда у нас е скочило с 7,6 на сто спрямо същия период на предходната година, а в Румъния увеличението е с 8,8%. В изследването на КАНСТАТ влизат десетте страни, които миналия месец се присъединиха към Европейския съюз плюс България и Румъния. С най-високи месечни доходи от групата са словенците. Техните заплати достигат 1274 долара на месец, а след тях се нареждат унгарците и чехите, които работят срещу над 600 долара. Въпреки ниските заплати България държи средно място в класацията по брой на автомобили и мобилни телефони. У нас на всеки 1000 души се падат по 295 коли, което означава, че всеки трети нашенец шофира. Повече коли има в Кипър, Чехия и Словения, където броят им надвишава 400. Всеки втори българин пък има мобилен телефон, показват още данните на КАНСТАТ. В края на миналата година на всеки 1000 души 452-ма са говорили по телефон без жица, а в Румъния бройката е наполовина. Последни сме обаче в класацията за интернет абонати. Едва 18 на 1000 нашенци плащат такса за достъп в мрежата. Българите заедно със словенците най-малко се женят, отчита още КАНСТАТ. На 1000 души от населението на страната само четирима минават под олтара. Най-много бракове се сключват в Кипър и Румъния. У нас обаче се регистрира най-голяма смъртност и най- висок отрицателен прираст. Средната продължителност на живота на населението в България е 68,5 години. Най-дълго живеят в Кипър и Словения, а най-кратък живот имат естонците. Българите обитават и най-малки жилища. Средната площ на апартаментите у нас е 90 квадрата, при 236 кв. м в Литва.
АКТУЛАНО/НДТ
 


Сходни връзки

ПЕЧЕЛИМ С 28 ДОЛАРА МЕСЕЧНО ПО-МАЛКО ОТ РУМЪНЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди