изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:45 EEST
ИНТЕРВЮ НА ЛЪЧЕЗАР РОСЕНОВ ПРЕЗ ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ ФОКУС    
ОбществоЛъчезар Росенов, председател на Фондацията за реформа в местното самоуправление: Продуктът на публичните администрации са услугите за гражданите и бизнеса

Въпрос:Господин Росенов, каква е идеята на Балканския форум по качество и какво практическо приложения може да има неговата работа ?

Лъчезар Росенов: Следващата седмица в Пампорово се провежда Балкански форум по качеството. Организатор е Фондация “Балкански форум по качество”. Това е фондация, създадена от десетина българи, която има за цел да подготви сътрудничество между организациите, които сертифицират по системите за качество в балканските страни. Основните участници ще бъдат българи, но ще бъдат представени и балканските страни. Ще има няколко панела, единият от които е “Публична администрация”. Разбира се, възниква въпросът, каква е връзката между системите за качество и публичната администрация. Продуктът, който произвеждат публичните администрации - държавната, областната, общинските администрации, - са услуги за гражданите и бизнеса. Това са услуги, жизненоважни в буквалния смисъл на думата. Услуги, които са доста сложни за реализация, които произтичат от различни и многобройни закони и нормативни документи с доста сложна организация за извършване. От високото качество на тези услуги се интересуват гражданите, бизнесът, който иска бързо и без пречки да се решават проблемите, но са заинтересовани и кметовете, ОС, хората, които ръководят общинските администрации, за да могат да направят добре, пълнокръвно и пълноценно действаща администрация. От тази гледна точка системите за управление на качеството представляват отличен инструмент за въвеждане на ред в технологията на работа на една администрация, в случая общинска или областна.

Въпрос:Как на практика изглежда тази технология за управление ? Как това става реалност и действие ?

Лъчезар Росенов: Когато общините пристъпят към въвеждане на ред в обслужването, те започват да описват процесите в технологични карти, т.е. използват процесен подход. Тази технологична карта описва протичането на услугата от момента на постъпването на искането - чрез писмо, жалба, заявка или по някакъв друг ред - и проследява преминаването на искането за тази услуга през всички служби и отдели и дейностите, които трябва да извършат отделните служители. Това обикновено е свързано със справки, с уточнявания, с оценки, с разрешения, с контрол, със съгласуване, т.е. тези технологични процеси са доста сложни, свързани са с взаимодействие на няколко служби, отдели или дирекции в Общината, а понякога и със служби и отдели извън Общината, т.е. това действително е един доста сложен процес. Обслужването, което сега е модерно да се нарича “обслужване на едно гише”, изисква гражданинът или предприемачът, след като дадат своята заявка на “едното гише”, да не движат самите те документите от служба в служба, както става обикновено, а това да върви или по електронен път, или с хартиени носители, но да върви автоматично, като гражданинът има възможност да се осведомява периодически докъде са стигнали нещата, а те трябва да са организирани така, че в нормативно определения срок на същото “едно гише” гражданинът или предприемачът да си получи резултата. И точно тази доста сложна управленска материя се обхваща чудесно от системите за управление на качеството, защото те са основани също на процесния подход. Те изследват процесите, въвеждат писмен ред за извършването,определят кой, кога, какво извършва, регистрират всички тези действия, описват ги в процедури и - нещо изключително съществено за публичната администрация - съдържат в себе си елемента на самоусъвършенстване, на обратната връзка с клиента, отчитането на неговото мнение, забележки, периодически извършване на анализ на качеството на услугите и непрекъснато внасяне на подобрения. Сертифицирането и периодичният контрол на вече сертифицираните администрации пък е външният стимулатор, външният фактор, който принуждава администрацията да поддържа високо и усъвършенстващо се ниво на обслужване.

Въпрос: Ако говорим от гледна точка на потребителя, ефективно ли е въвеждането на системата “едно гише” в отделни населени места в страната и колко?

Лъчезар Росенов: България е подписала в ЕС задължение да въведе обслужване по електронен път на 20 вида услуги и това трябва да стане от началото на 2005 година. Това е и причината министърът на държавната администрация, отделни областни администрации, отделни министерства и доста Общини да работят по въвеждането на този вид обслужване Това е началото на т.нар. “електронно правителство”. “Електронното правителство” предполага услугите да бъдат заявявани по различни канали - на гишето, отивайки на местото за обслужване, по електронен път, чрез писма, по телефон...

Въпрос:По електронен път могат ли да изпратят такова искане?

Лъчезар Росенов: Вече има общински и областни администрации, в които можете по електронен път да дадете заявка и да получите информация за предоставените услуги, формуляри за някои документи, с които работят администрациите, сроковете, в които трябва да бъдат изпълнени услугите и информация за това, кои от тях са платени и кои безплатни.

Въпрос:Казахте, че това ще бъде среща на балканските страни. Тя само за обмяна на опит ли е, или е свързана и с идеи за някакъв тип взаимодействие ?

Лъчезар Росенов: Стандартът ISO 9001, който е основен стандарт, дава основните принципи за управление на качеството. Той няма задачата да уеднакви структурите, дори в рамките на един бранш или на една страна. Той по-скоро въвежда реда и описва начина, по който се извършват процедурите. Този форум и тази среща целят по-скоро да направят преглед докъде сме стигнали в страната в различни браншове, например хранително-вкусовата, строителната промишленост, публичните услуги, въобще изискванията към бизнеса, тъй като съгласно директивите на ЕС и съгласно затворените вече глави на преговорите на ЕС, ние сме поели ангажименти нашите продукти и услуги да отговарят на определени условия. Въвеждането на системи за управление на качеството са част от тези условия. Доста фирми, с които партнират български предприемачи, вече изискват българската фирма да бъде сертифицирана по ISO. Нещо повече, фирмите-потребители могат да поръчат да бъде проверена, контролирана за спазването на стандарта евентуалната фирма-доставчик от българска страна. Така че в следващите няколко години в практически всички браншове на бизнеса, както и в публичните услуги, трябва да бъдат покрити нормативите на изискванията на стандартите и всеки, който иска да има добри изходни позиции в 2007 година, за да работи на пазара на ЕС и да предлага качествени услуги, трябва да е покрил изискванията на стандартите и да е сертифицирал дейността си.

Въпрос:Къде е България спрямо съседите си ?

Лъчезар Росенов: От гледна точка на местното самоуправление мога да кажа, че България е водеща спрямо югославските републики и, в доста голяма степен, спрямо Гърция. Румънците са доста напред в електронното правителство и в оказването на услуги по електронен път. Вече две години в Румъния данъци могат да се плащат по електронен път. За първи път тази година нашето МФ експериментира плащане на данъци по интернет. Тяхното министерство, което се занимава с въвеждането на електронното правителство, е много мощно. Доста отдавна са направили неща, които ние сега правим. Мисля, че в това отношение изоставаме спрямо Румъния. Пак казвам, че впечатленията ми са много тесни, само в областта на електронното правителство и на местните власти.

Въпрос:Какво представлява Фондацията за реформа в местното самоуправление, която Вие представлявате на форума ?

Лъчезар Росенов: Фондацията е създадена през 1995 година. Основният предмет на дейността й е усъвършенстване на местното самоуправление в България. В тази насока фондацията винаги е била новаторска организация, която е вкарвала в Общините най-новите неща. Фондацията беше тази, която подпомогна създаването на обслужване на едно гише в на д 70 Общини в страната. Това, което започва сега фондацията, е да помага в създаването на системи за качество в Общините и в местните власти, областните администрации включително. Ние подписахме дългосрочен договор с “Мoody International” за съвместна дейност и виждаме задачата си в това, да подпомогнем местните власти, кметовете и ОС, областните администрации, да разберат смисъла и ползата от внедряването на системи за управление на качеството, да видят ползата за самите администрации, защото системите ще подобрят качеството на работа на самата администрация, ще облекчат живота на ръководствата - на кметовете и на областните управители, -но в същото време ще вдигнат рязко качеството на услугите, което гражданите и бизнесът очакват. Разбира се, съпротива винаги има, защото всяко налагане на ред поражда съпротива, особено в българска условия, но животът и обстоятелствата налагат да стане това. Така че фондацията, със средствата, с които разполага - обучителни семинари, изданията на фондацията, печатни и електронни, електронният сайт на фондацията, - вече започна да подпомага Общините и вече има и няколко обучени служители на фондацията, които преминаха курсове за одитори и предстои да се включат пряко в подпомагане на Общините в разработката на такива системи.
 


Сходни връзки

ИНТЕРВЮ НА ЛЪЧЕЗАР РОСЕНОВ ПРЕЗ ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ ФОКУС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди