изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:20 EEST
ТЪРГОВЦИ ПЛАШАТ СЪС СТАЧКА И САМОЗАПАЛВАНЕ    
ИкономикаТе не приемат решението на кметството да премахне сергиите по ул. "Гоце Делчев" до края на юни и да ги прати на битака. Кметът Детелина Николова пък не прие да прави отстъпки дори пред заплахи, че ще я свалят от стола

"Ако ни махнете от ул. "Гоце Делчев", ще дойдем с целите си семейства пред общината и няма да ви пуснем да влезете."
"Ще се самозапалим и ние, като 50-годишния, който се запали от глад."
"Ще емигрираме от този град и от страната."
Това бяха само част от заканите, които търговци по ул. "Гоце Делчев" отправиха вчера към кмета Детелина Николова и кметския екип. Поводът за срещата бе решението на общината временните обекти - павилиони и щандове, там да бъдат премахнати до края на юни, след което ще се пристъпи към принудително събаряне.
Причината премахването на временни обекти да започне от ул. "Гоце Делчев" е, че тя е основен подход към центъра на града. Обектите там не отговаряли и на изискванията на Закона за храните, те нямали разрешение да се помещават върху общински терени, а били разположени върху улицата или тротоарите. В района започвали и два инвестиционни проекта за изграждане на сгради с търговски и жилищни площи, обясниха представителите на общината. Те предложиха обектите да се преместят на микропазарите, на битака или търговците да участват в търгове за общински терени. Обяснено бе, че на битака има осигурено осветление, санитарен възел, помещение за охрана. Там могат да се разположат 25 павилиона и 31 маси.
Събралите се около 25 търговци от ул. "Гоце Делчев" обаче бяха категорични, че не искат да се местят на битака. Нямало кой да посещава обектите им там и щели да останат гладни целите им семейства. Те настояваха да им се отреди място в района на пазара, за да са в центъра на града. Заявиха, че са готови да пребоядисат щандовете си, дори да си направят нови и модерни павилиони, само да останат по ул. "Гоце Делчев". Или поне до октомври, както е разрешено за останалите обекти по чл. 120.
На въпросите им дали други собственици на обекти по ул. "Гоце Делчев" ще бъдат привилегировани и ще останат там след 1 юли, от кметството бяха категорични, че компромис няма да им.
В края на срещата, по време на която страстите на търговците ескалираха, и двете страни си тръгнаха неудовлетворени. Кметът и екипът му - от това, че търговците не приемат намерението им да приведат града в по-приятен вид и в съответствие на изискванията на закона, а търговците - че исканията им не бяха приети.

ПЪРВО ДЕЛО ЗА УКРИТИ ДАНЪЦИ ТРЪГНА В СЪДА

Вчера Окръжният съд в Добрич гледа първото за региона дело за укрити данъци. То е срещу бизнесмена Силвиян Жеков. Като управител на фирмата си "Инвест консулт" през 2000 г. в продължение на два месеца Жеков обявявал, че дружеството му не е извършвало дейност. В същото време обаче били сключвани сделки.
Делото е образувано по чл. 255 от Наказателния кодекс. Задължението на бизнесмена за данъци възлиза на 7 400 лева. Върху сумата обаче има натрупани лихви. Макар Силвиян Жеков да започнал да изплаща част от дължимия налог, парите покрили лихви, но не и главницата. За дълга вчера като граждански ищец по делото бе конституиран и финансовият министър Милен велчев.
В хода на делото С. Жеков се призна за виновен. За това, че е започнал изплащане на сумата, той може да се размине с глоба от 2000 лева. Според прокуратурата, се очаква в съдебна зала да влязат още подобни съдебни дела.
 


Сходни връзки

ТЪРГОВЦИ ПЛАШАТ СЪС СТАЧКА И САМОЗАПАЛВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди