изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:20 EEST
MICROSOFT НАРУШАВА БЪЛГАРСКИЯ ЗАКОН ЗА КОНКУРЕНЦИЯТА    
ПолитикаHeise.de: България внася жалба срещу Microsoft

Българските депутати Иван Иванов и Стойчо Кацаров от Демократи за силна България (ДСБ) внесоха жалба срещу Microsoft заради нарушения срещу българското право на конкуренция, съобщава Интернет-изданието Heise.de. Това те съобщиха на пресконференция вчера в София.
Акцията е подкрепена от българското “Интернет общество”, чийто председател Вени Марковски още в края на миналата седмица упражни остра критика към търговската практика на Microsoft по време на изложението Wizards of OS в Берлин. Жалбата е насочена както срещу “Microsoft-България”, така и към “Microsoft Corporation”. Иванов и Кацаров са част от авторите на проектозакон, който задължава използването на Open Source в администрацията. Той ще бъде обсъден днес в парламентарната комисия по транспорта и телекомуникациите.
Преди всичко обстоятелството, че създаденият по поръчка на правителството портал eGovernment изисква гражданите да имат софтуер на Microsoft, според Марковски, е накарало чашата да прелее. Преди гражданите да могат да ползват услугите на eGovernment, те трябва да си инсталират .NET Framework 1.1. Задължителен е също така Explorer, пишат депутатите. Цялата процедура нарушава различни правила от българското право за конкуренцията. Под въпрос е обаче, дали те засягат концерна или само местния провайдер на услуги, който е създал сайта.
Българските критици на Microsoft обаче са се насочили към концерна из основи: Те се оплакват от податливостта на софтуера на Microsoft към грешки, които не могат да бъдат открити от потребителите, както и за обвързването на системата с Internet Explorer и Windows Media Player.
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

MICROSOFT НАРУШАВА БЪЛГАРСКИЯ ЗАКОН ЗА КОНКУРЕНЦИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди