изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:24 EEST
ИЗВЪРШИХА ПЪРВАТА ТЕЛЕПОРТАЦИЯ НА РАВНИЩЕ АТОМИ    
По светаМечтата за преместване на хора в пространството обаче едва ли е осъществима, смятат експертите


Екип от австрийски и американски учени направиха пробив в квантовата физика - първи успяха да "телепортират" атом. С помощта на лазерен лъч изследователите предали информация за свойствата на една частица на друга, която се намирала на значително разстояние. В резултат на това се получило точно копие на изходния атом, информира Newsru.com.
Резултатите от този експеримент представляват значителна крачка напред и правят реално мигновеното предаване на огромен информационен обем, заяви Райнер Блат, физик от университета в град Инсбург.

Опитът е на базата на феномена, за който е говорил Айнщайн още преди 70 г. Едва сега обаче на учените им се отдаде да превърнат идеята в реалност - те успяха да предадат на значително разстояния информация за енергията, движението, магнитното поле и другите физически параметри на атома.

Точно преди две години същата група учени първа "телепортира" фотони. В този смисъл обаче мечтата за преместване на хора в пространството (в стил "Стар трек") едва ли е осъществима, смятат експертите. Количеството на атомите в човешкото тяло е прекалено огромно и да се предаде такъв обем информация на други частици е практически невъзможно.

За нещо подобно са необходими ново поколение компютри, които биха могли да оперират с доста по-голямо число данни и да действат с много по-висока скорост от най-бързите до момента машини.

Т.нар. квантови компютри, които биха могли да бъдат използвани за подобни операции, теоретически трябва да работят с помощта на процесор, с размера на кристалче захар и въпреки това да извършват необичайно сложни операции.

Вярно е, че да момента такива машини не съществуват, признават учените от Националния институт по стандартите и технологиите в САЩ (NIST), участвали в експеримента.

news.bg/ndt
 


Сходни връзки

ИЗВЪРШИХА ПЪРВАТА ТЕЛЕПОРТАЦИЯ НА РАВНИЩЕ АТОМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди