изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:46 EEST
БЕНГАЗИ ПАК ИСКА СМЪРТ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ    
По света1300 души от Бенгази, предимно родители на заразени със СПИН деца и рожбите им, се вдигнаха вчера на бунт в центъра на града срещу преместването на петте български медицински сестри в Триполи.

Медсестрите бяха прехвърлени тайно в затвора "Джудейда" в Триполи в четвъртък през нощта.

В Бенгази обаче се разчуло рано сутринта от служители в затвора. Протестиращите на Зеления площад скандирали: "Измъкнахте ги от Бенгази, ще ги измъкнете и от наказанието". 5-те медсестри бяха осъдени на смърт чрез разстрел по обвинение в заразяване със СПИН на около 400 либийски деца. До вчера следобед либийските електронни медии не съобщиха нищо за митинга. Ако събитието бъде отразено в новините в 20 часа, значи в петък ще пишат и вестниците, предположиха местни журналисти.

Българките са безкрайно разочаровани, че ги върнаха в "Джудейда", каза зам. външният министър Гергана Грънчарова. В "Джудейда" те прекараха повече от 3 кошмарни години. Едва на 4 февруари 2002 г. бяха преместени в самостоятелна къща след намесата на фондация "Кадафи". От фондацията уверили Паси, че българките временно са в "Джудейда", за да се тушира напрежението в Бенгази, и скоро ще бъдат настанени във вила с нормални условия на живот. Според източници от Триполи българките най-вероятно ще сменят килията в затвора с вила утре. Възможно е да се върнат в същата вила, в която бяха по-рано, допусна Грънчарова. Дипломатите ни научили за преместването през нощта, но няколко часа нямали информация къде точно са българките. Научили от шефа на затвора в Бенгази "Куефия" къде са сестрите. Паси е разговарял с всяка от тях и отделил специално време за Нася Ненова. Върху нейните самопризнания са написани мотивите за смъртните присъди. Медсестрите били силно разтревожени и повтаряли на Паси: "Не спирайте!" Вчера те бяха посетени от посланика ни в Либия Здравко Велев и от д-р Здравко Георгиев, който беше освободен от съда.
news/ndt


 


Сходни връзки

БЕНГАЗИ ПАК ИСКА СМЪРТ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди