изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:24 EEST
ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ИМА ВЕЧЕ СВОЯ КОНСТИТУЦИЯ    
Европейски съюзЕвропейският съюз вече има своята първа конституция. Тя беше одобрена късно снощи в Брюксел на срещата на върха на страните-членки и на кандидатките за членство в Съюза.

Европейските лидери обаче не успяха да постигнат втората цел на срещата си – номиниране на кандидат за председател на следващата Европейска комисия. В изготвянето на конституцията участва и България.

След дълги дебати и компромиси, в продължение на повече от 48 часа, лидерите на 27-те страни се споразумяха за основополагащия закон на разширена Европа. Срещата им продължи повече от предвиденото и беше застрашена от нов провал при неприемане на текстовете. Новата Европейска конституция ще влезе в сила през 2009 година. Тя е основополагащ закон за 450 милиона граждани на Европа и замества досегашния договор от Ница. Според нея, се създават постовете на министър на външните работи на ЕС и на председател на Европейския съвет.

Решенията в разширения ЕС ще се взимат с двойно мнозинство, като за това са необходими гласовете на 65% от населението и участието на 55% от страните. Броят на комисарите в ЕК след 2014 година ще бъде 18, а до тогава 25 или 27, колкото е броят на страните-членки. За блокиране на дадено решение са необходими най-малко 4 държави. Франция и Германия, които се считат за победители в дебатите, нарекоха вчерашния ден "исторически", а германският канцлер Шрьодер каза, че Европа е "по-единна и политически по-управляема".

Това е огромен успех за ирландското председателство, коментираха всички. В противен случай, разширена Европа щеше да докаже, че колкото повече се разширява, толкова по-трудно взима решения. Текстовете на конституцията бяха изготвени от Конвента, който работи в продължение на година и половина.

Другият важен въпрос – номинирането на председател на следващата Еврокомисия, не намери решение. Двамата кандидати, белгийският премиер и еврокомисаря по външните отношения, са си направили отвод, след като Франция, Германия и Великобритания не се споразумяха за единна кандидатура. Тя трябва да бъде представена до 20 юли и гласувана на 21 юли, когато е първото заседание на новоизбрания Европейски парламент в Страсбург.

Албена Воденичарова - кореспондент на БНТ в Брюксел


 


Сходни връзки

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ИМА ВЕЧЕ СВОЯ КОНСТИТУЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди