изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:38 EEST
ДЕЛОТО В ЛИБИЯ: ОПАСНОСТИ В ЗАТВОРА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ    
НовиниОсъдените български медицински сестри са настанени при изключително лоши условия в затвора "Джудейда"

Петте български медицински сестри, които вчера през нощта бяха преместени от Бенгази в затвора "Джудейда", са в килия с две либийки, спят на дюшеци и имат само солена вода за пиене. Това каза за Би Ти Ви съпругът на Нася Ненова, който е разговарял със Здравко Георгиев след посещението му в затвора.

Българките са в затвора, в който бяха до 2001-а година. Нямат легла, а килията им е в коридора на останалите затворнички, където сестрите изобщо не се чувстват спокойни за физическата си сигурност.

Затворническата управа е обяснила, че в рамките на затвора се готви постройка, в която да бъдат преместени сестрите и Ашраф, но тази постройка е на ниво изкоп.

Българките са преместени със самолет, през нощта, без да знаят къде отиват.

По закон българките са осъдени на смърт и би трябвало да бъдат в затвора, докато текат процедурите по обжалването. Но запознати припомнят, че в последния си доклад "Амнести интернешънъл" обърна внимание на условията в либийските затвори с извода, че не отговарят на международните норми.

Затворническата управа е уведомила българските дипломати, че имат право на свиждане по веднъж в месеца.

Д-р Здравко Георгиев, който лежа в единична килия в същия затвор, е получил обещание да му се осигурява достъп всяка седмица.

Утре на сънародничките ни ще бъдат занесени продукти от първа необходимост.

Мотивите на смъртните присъди все още не се превеждат, научи Би Ти Ви. От външно министерство заявиха, че техните арабисти не се наемат да превеждат юридическа терминология и поради това външно министерство и Министерството на правосъдието днес са подбирали екип от преводачи. Заместник-министър Гергана Грънчарова каза за Би Ти Ви, че преводът вероятно ще започне утре, като не уточни кои преводачи са подбрани и защо арабистите на Външно не са се заели с тази задача.
БТВ/НДТ
 


Сходни връзки

ДЕЛОТО В ЛИБИЯ: ОПАСНОСТИ В ЗАТВОРА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди